Brzmi dziwnie, prawda?
Nie bardzo wiedziałam jak inaczej określić to cudo, które udało się nam oswoić w smakoterapiowej kuchni już jakiś czas temu. Do przygotowania fantastycznych makaronów z warzyw (nie tylko z buraka) potrzebne jest urządzenie a la tarka obrotowa  (nasze wygląda tak: klik), za pomocą którego można twardą buraczaną kulę zamienić w dużą miskę buraczanego, surowego spagetti. Oczywiście pieczony al dente jegomość też będzie doskonały przy zastosowaniu poniższej procedury.
Zapraszam!
Pyszność!
I zdrowość!
😉
Składniki (najlepiej eko) na porcję dla 1 osoby:
burak (surowy lub pieczony al dente) – 1 szt.
ocet balsamiczny (malinowy, jabłkowy etc.) najwyższej jakości (naturalnie fermentowany, nie spirytusowy) – do smaku (u mnie 2-3 łyżki)
oliwa z oliwej extra vergine – do smaku (u mnie ok 6 łyżek)
kolendra – pęczek, nieduży
miód/syrop klonowy – niekoniecznie, do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
czosnek – niekoniecznie (u mnie 1 ząbek)
sól  – niekoniecznie, do smaku
Wykonanie:
Obierz buraka, „przekręć” przez urządzenie z wkładką do spagetti z warzyw, zalej marynatą sporządzoną z połączonych ww. składników z dodatkiem posiekanego czosnku. Całość posyp poszatkowaną kolendrą.
Pozostaw do „przegryzienia się” smaków tak długo jak wytrzymasz. 😉
Pół godziny? Całą?
Smacznego!
ps. Chcesz zjeść bardziej pożywnie? Posyp buraczane spagetti kaszą jaglaną ugotowaną na sypko. 😉
Możesz dorzucić delikatnie podprażone pestki dyni.
Ciao!
😀

2 thoughts on “MAKARON Z BURAKA – SUROWY LUB PIECZONY”

  1. Jak wygląda to urządzenie do „wkręcania” np buraka? bo link podany w przepisie jest nieaktualny, możesz podać nazwę tego urządzenia? Przepisy są wspaniałe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.