To jest po prostu pyszne!
Doskonałe!
I niesłodkie! 
😉
Wszak Matka Smakoterapia z wszystkich słodkości na świecie 
najbardziej kocha oliwki…
Tapenada z oliwek z suszonymi pomidorami i migdałami! 
Obłędna…. aaa…aaa….aaa… 😉 😀 
Cudowna do kanapek i zamiast pesto. Do wszystkiego!
Składniki:
oliwki zielone bez pestek (najlepiej eko, solone) – 2 duże garści
pomidory suszone w oliwie z oliwek – garść + oliwa z pomidorów (kilka łyżek)
migdały (nieobowiązkowo) – garść
świeża bazylia – kilka gałązek
czosnek – 1 ząbek (lub do smaku)
syrop klonowy lub miód – 1 łyżeczka
Wykonanie:
Zblenduj wszystkie składniki w dowolnym urzadzeniu miksującym i gotowe….
Najkrótszy przepis świata!
I znakomity!
Smacznego!
ps. przechowuj w lodówce ok 3-4 dni.
😀

7 thoughts on “TAPENADA Z OLIWEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI A LA MATKA SMAKOTERAPIA”

  1. „…w oliwie z oliwek…” to pleonazm, czyli masło maślane., albowiem nie ma oliwy z czegoś innego, niż oliwki. Jeśli olej się wytłoczy z oliwek, to nosi nazwę oliwy 🙂

  2. Aaaa, o Matko, robię! Tylko najpierw muszę znaleźć wszystkie składniki 100 % bezglutenowe. Pozdrawiam
    Ola

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.