Batonikowa niekończaca się seria!
😀
Dziś pomarańczowe batoniki z jagodami goji.
Prawdę mówiąc, to jedyna forma w której Pierworodny owe owoce goji przyswaja. 😉
Ta wersja batoników jest idealna dla osób uczulonych lub unikających nie tylko na nabiału, glutenu ale i wszelkiej maści orzechów. Skórka pomarańczowa eko – do przetestowania. Znakomita część alergików z mojego środowiska cierpiała z powodu alergii na cytrusy, jak im się wydawało. Z czasem okazało się, że jest to raczej alergia na… środki chemiczne, którymi „traktuje się” cytrusy, bowiem po owocach eko nie miewali odczynów alergicznych.
A teraz do pracy!
Potrzebujecie, w zależności od urządzenia jakim dysponujecie, jakieś 10 minut…
Ta wersja batoników jest idealna dla osób uczulonych lub unikających nie tylko na nabiału, glutenu ale i wszelkiej maści orzechów. Skórka pomarańczowa eko – do przetestowania. Znakomita część alergików z mojego środowiska cierpiała z powodu alergii na cytrusy, jak im się wydawało. Z czasem okazało się, że jest to raczej alergia na… środki chemiczne, którymi „traktuje się” cytrusy, bowiem po owocach eko nie miewali odczynów alergicznych.
A teraz do pracy!
Potrzebujecie, w zależności od urządzenia jakim dysponujecie, jakieś 10 minut…
Spróbujcie.
Całkiem smacznie!
Obliczyłam w tak zwanym międzyczasie, że koszt domowej roboty batonika waha się pomiędzy 1.20 zł a 2zł z eko produktów, w zależności od dodanych składników. A tych – może być prawdziwa smakowa karuzela! Zajrzyjcie do batoników najprostszych z daktyli i prosa (klik) l
ub do batoników a la nutella (klik).
Do dzieła!
🙂
Składniki (eko):
daktyle suszone (trzy garści)
jagody goji suszone (garść)
skórki pomarańczowe (najlepiej domowe) suszone lub świeże – kilka „paseczków”
amarantus ekspandowany i/lub
proso ekspandowane (ilość w sumie – 1/2-3/4 szklanki, lub do odpowiedniej konsystencji)
Wykonanie:
Daktyle, jagody i skórki zmiel w dowolnym urządzeniu wysokoobrotowym, albo zmiażdż w wyciskarce ślimakowej lub zmiel w maszynce do mięsa (możesz próbować też w niskoobrotowych urządzeniach z dodatkiem wody ale, uwaga, masa nie moze być zbyt wilgotna (zwieksz wówczas ilość suchych składników). Ufomuj batoniki, szyszki lub pralinki, schłodź w lodówce i podawaj.
Smaczego!
😀
Są pyszne 🙂 Dzieci zajadają się z uśmiechem
Dziękujemy bardzo za inspiracje :))) tak wyglądają nasze http://www.edekimy.pl/2014/07/batony-amarantusowe.html?m=1