Reeeeety, jakie to dobre!
Napełnione szklanki z ledwością doczekały końca „sesji”
(wybaczcie ślady po siorbnieciach z lewa i prawa 😉 ).
Ajran.
Orzeźwiający napój jogurtowy bez jogurtu, zatem bez nabiału, bez przetworzonych masowo składników, 100% zdrowia.
Zresztą zobaczcie sami.
🙂
Składniki (na 2 porcje):
50 g migdałów bez skórki
1/3 soku z 1 cytryny lub do smaku / LUB woda z produkcji kryształów wodnych (tzw kefir wodny)
2-3 gałązki lubczyku
1/2 ząbka czosnku lub wedle smaku
kilka szczypt soli (kamiennej), do smaku
odrobina pieprzu (opcjonalnie)
liść szczypiorku
maleńka gałązka kopru (opcjonalnie)
1 i 1/2 szklanki wody lub wedle uznania (bardziej lub mniej zawiesisty płyn)
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksuj w urządzeniu wysokoobrotowym (max 2 minuty) i podawaj. Pyszna pianka na wierzchu to kożuszek, na którym możesz położyć dowolne zioła do smaku i ozdoby.
Jeśli nie dysponujesz tego typu urządzeniem, namocz migdały na noc a następnie zmiksuj dowolnym sprzętem, odcedź na sitku lub przez gazę, po czym zmiksuj z pozostałymi składnikami. Ajwar wegański z lubczykiem ma cudowny ziołowo-czosnkowy posmak i delikatnie seledynowy kolor.
Smacznego!
😀
Ciao!