Grillowanie!

Czy jest to ktoś kto nie lubi tego cudownego sposobu na przygotowywanie potraw na wolnym powietrzu, na majówce, na wakacjach, we własnym ogrodzie?
Grillowanie to wielka przyjemność, jednak pamiętajmy, że taka obróbka potraw do najzdrowszych nie należy, zatem serwujmy sobie tak przygotowane potrawy niezbyt często. 
Co dziś będzie?
Roślinne pyszności a la Matka Smakoterapia.
Dodam, że nie używamy w kuchni soi (prócz nieznacznych ilości prawdziwego tamari), kukurydzy, mleka, glutenu i cukru.
😉
Co znajdziecie na blogu w ciągu najbliższych dni?:

WEGAŃSKIE TZATZIKI NA SZYBKO
WEGAŃSKI AJWAR NA SZYBKO
GRILLOWANE SZPARAGI
CUKINIA Z ROZMARYNEM
WARZYWA „MARYNOWANE” – GRILLOWANE
SZASZŁYKI WARZYWNE – MARYNOWANE
BURGERY Z KASZY JAGLANEJ Z POMIDOREM

Wegańskie tzatziki „na szybko”
oczywiście jedynie w urządzeniu wysokoobrotowym lub…  *
😉
składniki:
nerkowce lub migdały (200g)
woda: 120 – 200g lub według potrzeb (gęstość)
sól do smaku
cytryna (sok z 1 sztuki lub do smaku)
oregano lub zatar (kilka szczypt)
czosnek (1 ząbek lub do smaku)
ogórek świeży starty na tarce i odciśnięty z „wody”
Wykonanie:
Zmiksuj migdały lub nerkowce na pastę z dodatkiem wody i cytryny, dodaj sól, czosnek i przyprawy. Zetrzyj ogórek na tarce i zostaw do odcieknięcia. Wyciśnij jeszcze z niego „wodę” (możesz jej użyć do zrobienia lemoniady ogórkowej z cytryną). Wymieszaj powstały wegański twarożek z ogórkiem i schłodź w lodówce.
Podawaj z grillowanymi potrawami lub tak jak lubisz. 🙂


Smacznego!
Ciao!
🙂 
* jeśli nie dysponujesz urządzeniem wysokoobrotowym możesz namoczyć migdały dzień wcześniej i zmiksować w dowolnym mikserze albo użyć gotowej mąki migdałowej i zmiksować ją w wodą zamiast całych migdałów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.