Mnie tam by się nie dało oszukać, jakem na Śląsku wychowane dziecię ;), 
ale nasz Pierworodny był absolutnie przeszczęśliwy, że kluseczki śląskie są TAKIE JAK U BABCI.
Niech bedzie. 
Heretyckie – jaglane – ślaskie.
Dla tych, co im z ziemniakami, jajkami i skrobią ziemniaczaną nie po drodze.
Wegańskie. Bezglutenowe.
Howgh.
🙂
Składniki na 20 szt niedużych kluseczek:
kasza jaglana – 250g po ugotowaniu
mąka z tapioki (prawdopodobnie możesz użyć dowolnej skrobi, w tym kuzu) ok 60g
sól do smaku
dowolne zioła (u mnie odrobina lubczyku)
Wykonanie:
ugotowaną kaszę jaglaną zmiel na pastę w dowolnym urządzeniu miksującym, dodaj sól i zioła (opcja). Dodaj mąkę z tapioki lub inny rodzaj skrobi i wymieszaj. Ulep kluski obtaczając dłonie w mące by ciasto się doń nie przylepiało, odciśnij palcem niewielką dziurkę i wrzucaj na wrzątek (njalepiej przeprowadź próbę na 1 kluseczce, czy się nie rozpada, jeśli tak – dodaj jeszcze odrobinę skrobi). Mieszaj delikatnie. Gotuj ok 3-5 minut od wypłynięcia na powierzchnię gotującej się wody.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, ewentualnie polane odrobiną zdrowego tłuszczu. U nas z truskawkami lub wytrawnie, ze świeżymi warzywami.
Gotowe!
Smacznego!
Ciao!
🙂

15 thoughts on “JAGLANE KLUSKI Z DZIURKĄ czyli JAGLANE ŚLĄSKIE ;)”

  1. Chciałabym Ci bardzo podziękować za ten przepis, moje dziecko pożarło te kluski po prostu, bez żadnego sosu, zostawiając dla mnie 2 (słownie dwa:) a ma dopiero 3 lata. Ja zrobiłam je w formie kopytek. Bardzo polecam!
    Kamila

  2. zrobione dzisiaj na kolacyję 😀 nieziemsko mięciutkie,pyszne,podane z przecierem jabłkowo-rabarbarowym już zamówione na śniadanie :)) ślę jaglane buziaki :)) Magdalena.

  3. Hmmm… A moja mama z dziada pradziada zawsze robi wegańskie i bezglutenowe – tylko ziemniaki, mąka ziemniaczana i sól. Wychodzą wyborne 🙂 Ale kto wie, może mnie najdzie wypróbować wersję jaglaną 🙂

  4. hej, wspanialy blog! Czy te kluski robisz z cieplej kaszy, czy mielisz ja dopiero po ostudzeniu? A kuzu dodajesz na sucho, czy rozrabiasz w czyms? Pozdrawiam Jadwiga

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.