Inspiracją do stworzenia tego przepisu były trendy jakie można zaobserwować w książkach lekarzy: dr Collina Campbella (weganin) oraz dr o tym samym nazwisku: Natashy Campbell (przeciwniczki wegetarianizmu). Mimo różnic można dostrzec wiele zbliżonych trendów a pośród nich – kontrowersje wokół glutenu. Dr Natasha idzie dalej i na pewnym etapie leczenia swoich pacjentów, za podejrzane uważa większość węglowodanów złożonych. Idea: zastępowanie mąk migdałami!
Jednakowoż nie będziemy tak do końca grzecznie ich słuchać i do ciasteczek dodamy odrobinę… jaglanki. 😉
Jednakowoż nie będziemy tak do końca grzecznie ich słuchać i do ciasteczek dodamy odrobinę… jaglanki. 😉
Zatem do dzieła!
Kruche, słodkie ciasteczka, bez cukru, bez nabiału (opcjonalnie z jajami),
ale… z dodatkiem mielonego surowego prosa.
Pięknie pachną, dobrze smakują i … błyskawicznie znikają.
Pierworodny je uwielbia!
To najkrótsza recenzja. 😉
Ciasteczka w najjaśniejszym kolorze – na bazie migdałów bez skórki i jaj |
Składniki:
migdały bez skórki (350g) lub ze skórką, ale wówczas smak migdałowy będzie dominował w smaku a ciasto będzie ciemniejsze
kasza jaglana (ok 150g)
len złocisty (50g) i ok 150g wody / lub 2 jajka
2 cm wanilii lub skórka cytrynowa eko lub skórka pomarańczowa eko
ksylitol (50-70g lub do smaku)
Olej kokosowy ok 50g
Wykonanie:
1. Zmiel kaszę jaglaną (surową) na mąkę (thermomix: 30 sekund / obroty 10) i wyłóż na stolnicę.
2. Zmiel len (w wersji wegańskiej) na mąkę (15s/obroty 10), dodaj migdały, skórki z wybranych cytrusów lub wanilię i ksylitol i zmiksuj razem (7-10sekund/obroty 10).
3. Dołóż olej koksowy.
4. Jeśli chcesz zrobić wersję z jajkiem, wrzuć teraz 2 jajka i zmiksuj całość (w wersji wegańskiej po zmiksowaniu „mąk”, dodaj ok 150 g wody).
5. Wymieszaj całość (w thermomomixie ok 40 sekund/obroty 3-4).
6. Wyjmij masę, wyłóż na mąkę jaglaną i delikatnie zagnieć. Masa ma być jednorodna i ma delikatnie kleić się do rąk. Kiedy zabierzesz się za lepienie ciasteczek, nasmaruj dłonie porządnie olejem kokosowym. Odrywaj po kawałku lepką masę, zroluj w dłoniach niewielką kulkę, rozpłaszcz w dłoni (max 0,5cm grubości) i połóż na nasmarowanym olejem papierze do pieczenia.
7. Zapiekaj w temp. 160 stopni (termoobieg) przez 15-25 minut (uwaga! Łatwo się przypalają!).
*Jeśli nie posiadasz urządzenia wysokoobrotowego, kup mąkę migdałową, jaglaną i mielone siemię (w wersji wegańskiej), połącz je według przepisu powyżej, mieszając w misce (w wersji z jajkami – zmiksuj jajka na pianę i dołóż do suchych składników). Następnie ciasto wyłóż na stolnicę i postępuj wedle powyższych wskazówek.
Dzięki za zmarnowane składników, w tej twojej książce jest całkowicie inny przepis, nie ma jajek ani lnu,ilość oleju jest za mała!!
Pyszne, zniknely blyskawicznie!!!
Dowolne, dozwolone u Was orzechy bez skórki będą miały podobną funkcję kulinarną. Zdrówka! 🙂
Czy kaszę jaglaną przed zmieleniem trzeba przemyć wodą?
czy migdały też zmielić?
Witam, ja mam pytanie, ktore zadalabym odnosnie kazdego przepisu: czym moge zastapic ksze jaglana? Tu, gdzie mieszkam, jej nie ma.. :(. Moze byc quinoa (komosa ryzowa), albo po prostu ryz razowy?
Chyba wyprobuje ten przepis. Mam jednak pytanie: co zastosowac jako zamiennik migdałów? Moje dziecko jest na nie uczulone. Pozdrawiam.
witam! mam pytanie troche z innej beczki..jaki jest Pani ulubiony i sprawfzony sklep z bio zywnoscia? ..ja w temacie zdrowej zywnisci dopieto raczkuje 🙂
Braun nie dał rady ale młynek do kawy ujarzmił ziarna jaglanki
Witam 🙂
a czy len złocisty mozna czyms zastapic albo z niego zrezygnowac. Nie mogłam go dostac a bardzo juz chciałabym wypróbowac ten przepis…
Jestem pod wrażeniem że tak ładne ciastka można zrobić na bazie takih składników! Migdały- główny składnik i jestem pewna że wyszły cudownie!
Masło tak, oliwę – nie. 🙂
Dziękuję!
I Tobie Majano! :*********
:)))
Len złocisty to „inna odmiana”. Jest jasny i bardziej szlachetny.
🙂
Smacznego! 🙂
W czymś wysokoobrotowym. Jeśli nie masz takiego sprzętu to małymi partiami udaje się zmielić nawet w młynku do kawy. 😉
Uściski! 🙂
Oczywiście! 🙂
Używam thermomixa. 🙂
Witam bardzo 🙂
Przyszłam pogrzebać w blogu ,szykuję się do 30 dniowej bezglutenowej 🙂
Czy len złocisty i siemię lniane to jest to samo?
Pyszne! dziękuję za kolejny fajny przepis i sposób na przemycenie kaszy jaglanej.
Zrobiłam wczoraj. Rodzina zachwycona, w tym mój wybredny 2,5-letni alergik. Pozdrawiam i czekam na nowe przepisy.
Naprawdę pysznie wyglądają te ciacha! 🙂
pozdrawiam i życzę wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku 🙂
Zrobiłam godzinę temu. Mój dwuletni alergik zachwycony, jego wybredna 4-letnia siostra pożarła dwa ciacha, jedno po drugim. A ja zjadłam 3 i jestem równie zachwycona, jak dzieci. Zdrowa, sycąca przekąska. Dziękuję za przepis i proszę o więcej. Pozdrawiam, demeter
Wyglądają bardzo apetycznie! Czy można dać inny tłuszcz (np. oliwę albo masło klarowane)?
o jakim urządzeniu wysokoobrotowym mówisz? Nie chcę żebyś robiła reklamę – ale czy możesz podać markę sprzętu, którego używasz?
mam pytanko, czy można użyć mąki jaglanej zamiast mielenia jaglanki? nie mam wystarczająco dobrego sprzętu
Wow! To cos dla mnie! Dziękuję!:))
mam pytanie zasadnicze bo ciasteczka kusza bardzo! w czym najlepiej zmielić kaszę??? pozdrawiam i podglądam dalej!
Znakomite!!!!!!!!!!!!! Kurcze wygladają rewelacyjnie