Bazując na naszym przepisie z ostatniego roku podjęliśmy nowe wyzwanie.
Tym razem pierniczki miały dodatkowo NIE zawierać żadnej dodanej skrobi.
Eksperyment okazał się być na tyle udany, że dziś zabieramy się za pieczenie od nowa!
Pierniczki zostały pożarte przez Dziecię! 😉
Są przyzwoite w smaku i pięknie wyglądają powieszone na tasiemkach!
Zapraszamy na bardzo twarde, cieniutkie, aromatyczne pierniczki świąteczne. Jeśli wystarczy Wam cierpliwości i nie zjecie ich od razu – po ok. 2 tygodniach będą bardziej miękkie jeśli włożycie je do pojemnika z kawałkiem świeżego jabłka (wymienianego codziennie na świeże!).
Składniki:
kasza jaglana do zmielenia na mąkę (350g)
ryż pełnoziarnisty (lub gryka, ciecierzyca, migdały) do zmielenia na mąkę (150g)
len złocisty do zmielenia na mąkę (60g)
tłuszcz kokosowy eko/nierafinowany (70g)
melasa z karobu lub miód lub syrop daktylowy (do smaku, u nas 100g)
domowa przyprawa piernikowa —>przepis
karob (1-2 łyżki)
Wykonanie (w nawiasach info dotyczące urządzenia thermomix):
Kaszę i ryż zmiel na mąkę (jaglankę 1min/obroty 10, ryż 45s/10). Zmiel również len złocisty (15-20s/obroty 10). Połącz wszystkie „mąki” (ok 100g mąki jaglanej zostaw do podsypywania podczas wałkowania ciasta), dodaj całą domową przyprawę do pierników, karob, syrop (miód) oraz olej kokosowy w postaci miękkiej masy. Wymieszaj ręką całość, podlewając ODROBINĄ wody i pozostaw ciasto na pół godzniny „odpoczynku. Ciasto na początku nie chce się kleić, nie zrażaj się. Len wkrótce „naciągnie” wilgoci i ciasto stanie się wystarczająco elastyczne. Rozwałkuj ciasto delikatnie na stolnicy podsypywanej mąką jaglaną na grubość max 0.5 cm. Wykrawaj kształty, podważaj delikatnie nożem (ciasto jest miękkie) i przenoś na papier do pieczenia natłuszczony olejem kokosowym. Piecz, w zależności od grubości, 10-15 minut w temperaturze 160 stopni.
Smacznego!
🙂
Smacznego!
🙂
Nabrałam ochoty, zrobiłam – nie było łatwo, jednak wyszły STRASZNIE twarde:( za twarde… nie da się ich zjeść:( próbowałam ze skórką od jabłka – nie miękną:( leżą już ponad tydzień i nic:( miksowałam w zwykłym malakserze – może kwestia tego, że nie zrobiła się mąka z kaszy i ryżu… Pozdrawiam!
o kurcze jakie śliczne !!!!
A ile ciasteczek wychodzi z podanych składników? Dzięki z góry za odpowiedź 🙂
Tego szukałam 🙂 Dzięki!
Witam,
czym można zastąpić len? Pozdrawiam
Właśnie zajadam teierniczki-pychotka! Następnym razem dam 120g miodu, ciut za mało słodkie są dla mnie a użyłam syropu z agawy. Dzięki za przepis 🙂
Kasza jaglana nieugotowana, ale przeparzona? Można płatki gryczane zmielić na mąkę, czy lepiej nieugotowaną kaszę?
Są cudowne! Świetny przepis.
A nie chciałabyś dołączyć do mojego Festiwalu Pierniczków? Trwa do dziś. Takie fantastyczne pierniczki byłoby cudownie znaleźć w ramach podsumowania festiwalu. Zapraszam 🙂
Więcej szczegółów: http://majanaboxing.blox.pl/2013/11/7-Festiwal-Pierniczkow-zaproszenie.html
takie pierniczki bardzo mi odpowiadają! 😉
Bardzo apetyczne pierniczki. A czy olej kokosowy można zastąpić płynnym olejem?
Jakie inne urządzenia do „mielenia na mąkę” są godne polecenia?
Witam 🙂 Super blog, mam 14 lat i jestem na diecie bezglutenowej 😉 Chciałam się dowiedzieć czy robiłaś lub znasz przepis na gofry wegańskie? 🙂 Bardzo potrzebny mi jest taki przepis 🙂