To jeszcze przecież nie jesień, 
piąta pora roku – późne lato, harvest, czas zbiorów, 
upojenie barwami i smakami, nasycenie…
Czas ciężkiej, acz radosnej pracy (przetwory).
Na gotowanie nie zostaje za dużo czasu, dlatego jemy stosunkowo proste, 
przyjemne i szybkie w przyrządzaniu potrawy.
Dziś spełniająca powyższe kryteria zapiekanka, 
pod warunkiem że JUŻ zdążyliście zrobić domowy ajvar (klik). 
Albo go kupić… 😉
Podano z domowym pesto.

Składniki:
bakłażany (2 szt. małe lub 1 duży)
pomidory (6-8 sztuk)
bazylia (pęczek)
czosnek (3-4 ząbki)
słoiczek ajvaru pikantnego (najlepiej domowej roboty)
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól
Wersja „przemieszana”.
Wykonanie:
Bakłażana pokrój na okrągłe plastry (1cm szerokości). Na dużej patelni upraż bez tłuszczu plastry bakłażana, następnie, przed odwróceniem ich na drugą stronę ugnieć je porządnie widelcem by puściły sok i straciły gąbczastą strukturę. Wówczas przewróć na drugą stronę, posmaruj każdy plaster łyżką ajvaru, posyp całość pokrojonym w plastry czosnkiem, porwanymi liśćmi bazylii, przykryj plastrami pomidorów, posyp solą, i jeszcze kilkoma liśćmi bazylii, polej oliwą (niewielka ilość) i duś pod przykryciem około 15 minut.
Możesz całość wymieszać, możesz podawać tak jak się dusiło, warstwowo. 
Pyszne na ciepło, zaś na zimno, następnego dnia – absolutnie doskonałe!
Zwłaszcza z domowym pesto (przykładowy przepis – klik).
Smacznego!
Ciao!
🙂

0 thoughts on “PROSTA POTRAWKA Z BAKŁAŻANA / wegańska”

  1. Ale mam ochotę dokładnie na coś takiego… tylko ajvaru ni ma. W tym roku tylko zielone papryki i poblano, czerwonych nie robiłam. Ale jeszcze to rozważam, może nie hurtowo, ale tak jednoporcjowo do tego dania zrobię:))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.