Dziś mniej słów, więcej zdjęć.
Jeśli chcesz zrobić domowy jogurt wegański zajrzyj tu:
klik
O aspektach technicznych poczytasz tu:
klik
Miłego przeglądania!
🙂
|
Przygotuj składniki: gotowaną kaszę i nerkowce lub migdały (najlepiej namoczone) |
|
Gotowa gęsta masa na jogurt („serek jogurtowy”) już po podgrzaniu, w trakcie studzenia |
|
Masa zaszczepiona bakteriami (wyjątkowo gęsta, na „serek jogurtowy”) |
|
Pojemnik z masą wkładamy do jogurtownicy z gorącą wodą. |
|
Zakręcamy i zostawiamy na 4 – 6 godzin |
|
Gotowy, bardzo gęsty jogurt – „serek jogurtowy” |
|
Gotowy jogurt naturalny |
|
Genialny jogurt jaglano-nerkowcowy z malinami i ksylitolem |
|
Czysty jaglany jogurt nie porażał smakiem. 😉
|
Ciao!
🙂
Robiłam jogurt kokosowy i jest mega pyszny 🙂 Zastanawiam się czy do zrobienia jogurtu jaglanego mogę użyć zaczynu pozostawionego z kokosowego ? Czy lepiej użyć nowych bakterii ?
Mój wyszedł za kwaśny, czy jest możliwe, że za długo dojrzewał ?
cudo… jemy codziennie… super do naleśników gryczano-quino'owych ;P … kochamy taki deser… czekamy na świeże owoce… wtedy chyba oszalejemy !!! cudowny pomysł i niesamowite jakie reakcje wywołuje info o jogurcie…… JAGLANYM !!! hehehe dziękujemy całym zdrowym serduszkiem…
Aśka
ja robiłam z mleka koziego i wyszedł pyszny 🙂
A ja dziś zrobię mój pierwszy jogurcik jaglany, nie mogę się doczekać efektu-dodam świeże wisienki i syrop z agawy dla osłody. Dam znać jak nam smakował 🙂
Iw, jesteś magikiem 🙂
czy w tej jogurtownicy można robić jogurt z mleka krowiego?
Z jednej strony sukces, bo mi bardzo smakował, z drugiej strony porażka,bo syn nie chce jeść – chyba przez te wyczuwalne zmielone migdały ;( Zastanawiam się,czy wyjdzie jogurt,jeśli migdały zastąpię mlekiem z migdałów (czyli wodą zmieloną z migdałami odciśniętą z ziarenek)?
Iwonka , ja jeszcze nadal w szoku, jesteś cud malina dziewczyna:))), kurcze czarodziejka najprawdziwsza
Będę się przymierzać, ale mam pytanie wstępne – czego używasz do mielenia orzechów?
Zobaczyłam,spróbowałam,a czy zwyciężyłam? to się okaże za 4 godziny!
Pyszny, gęsty i zdrowy 🙂 Zjedlibyśmy z wielką przyjemnością 🙂
Jejku, te domowe serki wyglądają przepysznie. Mają idealną, gęstą konsystencję 🙂