Nie, nie są białe, puchate i rozpływające się w ustach. 
Takich cudów nie ma. 😉
Zresztą dziś, po lekturze o tradycji wypieków chlebowych, już inaczej patrzę na „ciastowe dziurki”. 
Wiedzieliście że kiedyś (kilkadziesiąt lat temu) chleb wypieczony ze zbyt dużą zawartością powietrza (czytaj: taki jaki lubimy dziś, puszysty, nadmuchany) był traktowany jako błąd w sztuce piekarniczej? „Po cóż zjadać powietrze?” –  mawiano…
Hmmm.
Ale wróćmy do gofrów. Dla młodego człowieka pozbawionego (siłom matczynom, odgórnie narzuconom 😉 ) puchatej pszennej mąki a teraz wszelakiej mąki glutenowej, takie gofry to frajda i spełnienie.
A że ukręcone ze zdrowych składników bez dodatków typu proszki do pieczenia oraz  bez cukru 
i kazeiny a na dodatek jednak TROCHĘ urosły (!!!), to już moja satysfakcja pełna.
Podano z sosem z miodu arbuzowego!
Voila!
🙂
  Składniki (na trzy nieduże gofry):
mąka z ryżu (3 łyżki kopiaste)
mąka z sorgo (2 spore łyżki)
jajko 
ksylitol (1-2 łyżki, do smaku)
woda gazowana lub mleko roślinne (do uzyskania lżejszej konsystencji)
olej kokosowy nierafinowany (2-3 łyżki)
Wykonanie:
Mąki, jajko, olej oraz ksylitol zmiksuj na jednolitą masę dodając, jeśli zajdzie taka potrzeba, 1 – 2 łyżki wody tak by uzyskać puszystą, gęstą (nie za gęstą 😉 ) masę.
Wylej masę na wysmarowaną olejem kokosowym gofrownicę, upiecz gofry i od razu podawaj.
Smacznego!
Ciao!
🙂

0 thoughts on “GOFRY Z RYŻU I SORGO / BEZ CUKRU, MLEKA, GLUTENU”

  1. Polecam jednak sorgo dla ludzi. 😉 Nie mam pewności czy to dla ptaków jest oczyszczone i traktowane zgodnie z normami „żywnościowymi” dla ludzi. 🙂
    Sorgo jest dostępne. Trzeba tylko trochę poszukać. 🙂 Uściski ślę!

  2. Ależ zainteresowanie wywołałaś tym „tajemniczym”(sorgo)składnikiem.Ale w formie ziaren można go z łatwością dostać w Polsce,np.przez internet.Sprzedawane jako karma dla ptaków.

  3. Próbowałam wcześniej z mąką kukurydzianą ale z proszkiem do pieczenia, więc pewności nie mam co do takiej kombinacji (bez proszku). Na sorgo cisto troszkę podrosło. Szukajcie sorgo a znajdziecie. 😉
    Uściski!
    Iw

  4. Sorgo to rodzaj prosa więc najblizej mu do jaglanej. Ale nie wiem jak ze stopniem gorzkości rzeczonej. 😉 Wypróbuj! Z mąką kukurydzianą też robiłam (są na blogu) z dobrym skutkiem. 🙂 Sorgo w ziarnach i mąkę kupuję na LeTargu w Wwie. Caus! 🙂

  5. wszystko ładnie i pięknie, ale gdzie ja mam dostać to SORGO? wlasnie wklepuje w googlach i wychodzi mi karma dla ptaków albo że w sklepach ze zdrową zywnoscią – BRAK 🙁 czy moge zamiast tego dodać zmielone proso? albo mąkę kukurydzianą?

  6. mam taka samą gofrownicę 😀

    A mam takie pytanie bo nigdy o takie nie słyszałam: co to jest ta mąka z sorgo i gdzie można ją nabyć? czym ewentualnie moge ją zastąpić?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.