Rewelacja!
Przepis bardzo prosty. Tylko jedna, zdrowa mąka i drożdże!
Żadnego ugniatania, długiego czekania.
Po prostu doskonałe ciasto bezglutenowe na pizzę!
Przepis znaleziony wczoraj na zdrowym talerzu, delikatnie zmodyfikowany na naszą modłę.
Zapraszam w imieniu autorki i swoim!
🙂

Składniki  (na 1 okrągły blat o średnicy 30 cm, wysokość ciasta 1 cm.):

mąka gryczana (lub mielona drobno gryka, 1 szklanka)
drożdże (świeże, ok. 20g )
sól (szczypta)
syrop daktylowy ( 1 łyżka)
lubczyk (kilka szczypt)
oregano (kilka szczypt)
czosnek (1 -2 ząbki przeciśnięte przez praskę)
ciepła woda (1 i 1/2 szklanki)

Wersja rodzicielska 😉
Wykonanie:
drożdże rozpuść w 1/2 szklanki ciepłej (nie gorącej!) wody, dodaj syrop daktylowy, dosyp 2 łyżki mąki gryczanej i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mąki gryczanej przesyp do miski, dodaj sól, zioła, i zaczyn drożdżowy oraz wodę. Wymieszaj ciasto łyżką (jest dość płynne, ma konsystencję gęstej śmietany) i pozostaw w cieple aż do podwojenia objętości. Następnie wylej ciasto na blaszkę ( u mnie okrągła o średnicy 30 cm), rozłóż dokładnie (ciasto oczywiście opadnie) i daj mu jeszcze chwilę by ruszyło znów w górę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i zwiększ temperaturę do 200. Mniej więcej po kwadransie mozesz wyjąć placek z pieca (powinien mieć wysokość ok 1 cm) i obłożyć ulubionymi składnikami na pizzę.
Ulubione składniki mojego syna NIE obejmują sosu pomidorowego ani sera (za mokre, miękkie i za ciągnące 😉 ), dlatego część pizzy „młodzieżowej” okrasiłam grzybami mun uduszonymi z posiekaną drobno cebulą, kurkumą i czosnkiem. Na „rodzicielskiej części” znalazł się domowy sos pomidorowy, duszony por, oliwki, czosnek oraz irański sos z orzechów i melasy z granatu (fesenjoon).
Pizzę ze składnikami możesz ponownie zapiec w piekarniku. U nas ie było takiej potrzeby.
Znakomitość!
Smacznego!
🙂

0 thoughts on “PIZZA GRYCZANA, bez nabiału, cukru, glutenu, wegańska”

  1. Dobry wieczor, Takie male pytanko. Czy nie za duzo drozdzy? Nie czuc ich za bardzo? Gdybym dodala mniej tez daloby rade troszke podrosnac? Z gory dziekuje za odpowiedz i gratuluje bardzo interesujacego bloga.
    Pozdrawiam

    Aga

  2. dziś zrobiłam drugie podejście i wyszło wspaniale!! 🙂 najlepsza jaka ostatnio jadłam 🙂
    a jako że rodzinka nie tolaruje pizzy bez sera wykorzystałam ser kozi 🙂 nie wyczuli różnicy 🙂

  3. Moniko, to jest wszystko kwestia gustu. Ja lubię kaszę prażoną, ale nieprażona jest „mniej gryczana”, czyli jeśli chcesz mieć mniej aromatyczny blat, wybierz tę drugą. Ciasto jest chrupiące jeśli spędzi troszkę więcej czasu w piekarniku (sprawdzaj organoleptycznie) 😉
    Uściski!
    :)))

  4. Hmmmm, może rzeczywiście za wcześnie. Nie zdążyła odparować z wilgoci. Next time będzie z pewnością lepsza. 🙂 Uściski przesyłam.

  5. A moja się rozpada i nie bardzo wiem czemu… może chodzi o to, że obłożyłam ją warzywami po 10 a nie 15 minutach? Samo ciasto jest bardzo smaczne, tylko ma bardzo miękką strukturę, jakby było nieco za wilgotne. 🙁

  6. Na czymś musi urosnąć… niestety. Przy unikaniu żywych organizmów „rosnących” w diecie (np antycandida) ogóle unikamy jakichkolwiek przepisów na ciasta z jakąkolwiek mąką. I chlebów na zakwasie też… Chyba że wiemy że jednorazowy „wybryk” nas nie powali, to troszkę łamiemy zasadę. Pozdrawiam. 🙂

  7. robię jutro <3
    do tej pory robiłam tylko z mąki orkiszowej zmieszanej z ryżową, opcji 100% gryczanej nigdy nie próbowałam.
    jutro zrobię i napiszę czy smakowało, a smakować będzie na pewno, czuję to ;D
    jesteś boska! ;*

  8. Kochana Iwonko, a czy te drożdże to suszone czy świeże? Bo mam akurat suszone ekologiczne 😉 bez żadnych „E” 🙂 i się zastanawiam 😉 Pozdrawiam / Ania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.