I oto są.
Czyż nie urocze?
Śliczne, walentynkowe, słodkie żelko-mleczka inspirowane tym oto przepisem (klik),
znalazłam w Anyżkowie i zakochałam się bez pamięci (klik).
Forma genialna, skład… uuuu, nie do przyjęcia… 🙁
Nie szkodzi. Po ukręceniu domowego kokosowego mleczka, będąc w posiadaniu osobiście wykonanego soku malinowego bez cukru oraz najzwyklejszego agaru (bezsmakowy glon zastępujący „odzwierzęcą” żelatynę”, polecany jako od niej znacznie bezpieczniejszy*) i serduszkowej maleńkiej foremki do wycinania owoców, mamy wszystko to czego nam trzeba by to cudo wykonać domu. Uwaga!
Wykonanie (mając powyższe składniki) zajmuje 15-30 minut w zależności od wprawy ewentualnego wykonawcy!!! 
Aaaaaaa! Rewelacja!!!
😀
Składniki:
mleko kokosowe (1-1/2 szklanki, najlepiej domowe: przepis)
sok malinowy bez cukru (1/2 szklanki)
agar (do kupienia w każdym sklepie internetowym z żywnością naturalną, lub w stacjonarnych)
ksylitol (cukier z brzozy) lub miód lub syrop klonowy 
Produktem „ubocznym” są kokosowe mleczka w serduszkowe. Też piękne! 🙂
Wykonanie:
Mleczko kokosowe zagotuj, dodaj 3 płaskie łyżeczki agaru, dokładnie „roztrzep” trzepaczką i gotuj na maleńkim ogniu, ciągle mieszając, mniej więcej 2 minuty. Dodaj ksylitol lub syrop (do smaku, u mnie 2-3 łyżki). Przygotuj szklaną płaską foremkę, najlepiej w kształcie prostokąta lub kwadratu, wyłóż całość folią śniadaniową. Ostudzone mleczko z agarem wlej do formy (u mnie wymiary foremki 20x30cm, wysokość „ptasiego mleczka min. 0,5 cm) i, jeśli Ci zależy na czasie, wstaw na kilka chwil do zamrażalnika (tężeje błyskawicznie), lub do lodówki (też szybko, ale trochę wolniej niż w zamrażarce 😉 ). W międzyczasie wykonaj galaretkę malinową. Zagotuj w garnuszku płyn, posłódź wybranym słodzikiem do smaku (mój sok malinowy był dosyć słodki, więc dodałam 1/2 łyżeczki ksylitolu), dodaj agar (1 mała łyżeczka), porządnie wymieszaj całość i pogotuj również nie dłużej niż 2 minuty. Odstaw płyn do wystygnięcia. Stężałą masę kokosową pokrój na kwadraciki dopasowane do wielkości serduszkowej foremki (u nas kwadraciki miały wymiary 2,5×2,5 cm)
i wycinaj w każdym z nich, centralnie, serduszka. Możesz również najpierw wyciąć w masie serduszka (trochę się trzeba nagimnastykować żeby je zręcznie wyjąć i pozostawić puste serduszkowe pola, ale po pierwszym każde kolejne szło już jak z płatka) a potem wyciąć kwadraty. Można też wyciąć same serduszka, wlać w nie galaretkę i pokroić po całkowitym stężeniu całości. Wszelkie indywidualne strategie jak najbardziej wskazane. 🙂
W zależności od wybranego planu działań, wlej w otwory po wyjętych serduszkach lekko gęściejącą malinową galaretkę i całość odłóż do zastygnięcia do lodówki lub, na szybko, do zamrażarki.   
Następnie wyjmij z formy i podawaj.
Ślicznotki gotowe!
🙂
Ciao!
*Własności agaru różnią się zdecydowanie od innych środków żelujących. Rozpuszcza się w wodzie dopiero w temperaturze 85-95 st.C. Natomiast żeluje płyny w zakresie temperatur 32-45 st.C. Oznacza to, że sensownie jest dodawać agar w okolicach punktu wrzenia wody, aby mógł skutecznie się rozpuścić. Żelowanie zachodzi przy ochładzaniu płynu i odbywa się to w temperaturze bliskiej temperatury ciała człowieka.
Co ciekawe czynności te można wielokrotnie powtarzać, a więc ogrzewać i ochładzać płyn bez konsekwencji dla użytych produktów. Minusem takiego powtarzania może być utrata składników odżywczych i koloru produktów (np. warzyw i owoców) ze względu na wielokrotne doprowadzanie ich do temperatury wrzenia wody.

0 thoughts on “ZDROWE SŁODKOŚCI czyli KOKOSOWE MLECZKA CUD z MALINOWYM SERCEM bez nabiału, cukru i glutenu (wegańskie)”

  1. Dziękuję! 🙂
    Mleko kokosowe domowe jest mniej delikatne (wodniste) od mleka sklepowego. Polecam taką wersję (link do przepisu powyżej). Co do rozwarstwiania nie mam pomysłu. Może ta delikatność mleka kokosowego (użyłaś sklepowego?) sprawiła że były mniej sprężyste i nie trzymały wystarczająco mocno „środka”? Zgaduję…
    Uściski ślę.
    :)))

  2. Witam! Super blog i super kokosowe kwadraciki! 🙂 Właśnie wypróbowałam. Smakowo super, ale niestety były bardzo delikatne, nie sposób było chwycić je ręką. A galaretka malinowa odwarstwiała się od galaretki z mleka kokosowego… Co mogłam zrobić nie tak? Może za krótko było w lodówce? Albo za mało agaru?

  3. Joanna, agar ma posmaczek i zapach wyczuwalny zwłaszcza jesli zbyt krótko się go gotuje. Żelatyna do której niektórzy są przyzwyczajeni też bardzo źle pachnie i smakuje tym co od dawna jej nie jedzą a jej właściwości ma nieporównywalne… 🙂 Pozdrawiam! Iw. 🙂

  4. Zrobiłam masę kokosową i mam wrażenie, że agar dodał jakiś dziwny posmak… Nie wyszło mi to chyba tak smaczne, jak powinno, trudno, taka jest cena eksperymentów w kuchni 🙂

  5. Jestem zachwycona tymi cudeńkami. Wyglądają jak małe mydełka w kostce 🙂
    Trochę przeraża mnie wizja robienia najpierw mleczka kokosowego a potem zdobywanie pozostałych składników, ale te „mydełka” 🙂 wyglądają tak pięknie, że chyba się pokuszę o ich zrobienie.

  6. Monika, bardzo dziękuję za miły wpis. :)) Co do mleka, musiało być mało zawiesiste. Domowe czy kupione? Następnym razem staraj się do ostatnich chwil przed stężeniem mieszać, potem wlać do formy. 🙂 Co do odcienia, moje są kremowe. 🙂 Uściski ślę! :))))

  7. Od wczoraj nie mogę się odkleić od tego bloga! Fantastyczny, masa inspiracji, mimo, że nie jestem wegetarianką 😉 To cudo zrobiłam, w smaku fantastyczne, tylko mam mały problem – mleko zanim stężało, rozwarstwiło się i nie wyszły takie piękne białe jak u Ciebie. Może wiesz, jak temu zapobiec? Użyłam żelatyny, ale nie sądzę, że to miało decydujący wpływ 😉

  8. O mamuniu, to dopiero cudeńka! Słów brakuje… Iw, jakiej wielkości mniej więcej jest Twoja forma, do której wlałaś kokosową masę? Muszę jeszcze nabyć gdzieś maleńką serduszkową foremkę… Przeurocze i takie… idealne:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.