Proste, efektowne, smaczne i zdrowe. 
Jeśli dodam do tego, że gro czasu owo danie ” robi się” samo…
Mamy ideał. 😉
Smacznego!
Składniki:
buraki (pieczone)
świeża kolendra (nać)
szlachetny ocet balsamiczny
nierafinowany olej np z orzechów włoskich
Wykonanie:
Buraki wyszoruj, nie obieraj, upiecz w piekarniku w temperaturze 170 stopni, w szklanym naczyniu z przykrywką (lub w folii aluminiowej, ja nie używam ze względu na aluminium). Po 30-45 minutach (polecam nie piec do miękkości) lub wtedy kiedy uznasz buraczki za zjadliwe dla Ciebie, wyjmij je, po chwili stygnięcia obierz, pokrój w cieniutkie pasterki i rozłóż na talerzu jak carpaccio. Polej całość octem i oliwą, posyp suto poszatkowaną kolendrą i podawaj.
Idealne zarówno za ciepło jaki na zimno!
Smacznego!
🙂

7 thoughts on “CARPACCIO z PIECZONYCH BURAKÓW”

  1. możesz polecić jaki ocet balsamiczny, by był bezglutenowy? Czekam na post o oliwach, olejach, masłach etc na czym smażyć, co jeść, kiedy,na ciepło i zimno. Bedzie takowy?:) A moze juz gdzies jest?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.