Upały powróciły.
A wraz z nimi ochota na zimny lodowy deser.
Pamiętaj jednak:
połączenie: cukier+nabiał+mrożenie nadużywane w lecie jest wprost proporcjonalne do ilości przeziębień w zimie… Według TMC to właśnie w lecie pracujemy na pierwsze jesienne i zimowe przeziębienia i grypy. Nie przesadźcie z ilością wychładzających napojów i potraw. Lato jest w Polsce zbyt krótkie by organizm zdążył się przygotować do zimy.
Jeśli już macie ochotę na lody, zrezygnujcie z tych mlecznych, słodzonych cukrem.
Spróbujcie domowych, bezmlecznych i bezcukrowych lodów wegańskich
lub sorbetów.
Wiśniowe – voila!
🙂
Składniki:
wiśnie (garść)
banan (1/2 max 1 szt.)
śmietanka kokosowa (3 łyżki)
Wykonanie:
Zmiksuj wszystkie składniki i włóż do zamrażarki (jeśli lubisz lody bardzo słodkie dodaj szczyptę stewii lub łyżkę ksylitolu bądź syropy klonowego). Mieszaj co jakiś czas podczas mrożenia. Podawaj nie do końca zmrożone.
Smacznego!
🙂
Ciao!
🙂
Chudy jogurt – niedobry! ” Maślaność” banana zastępuje bardzo tłustą, kremową śmietanę. A żeby nie było kryształków trzeba przemieszać co jakiś czas w lodówce. Mleko, mam nadzieję, kokosowe? Bardzo nie polecam nabiału w lodach. Zwłaszcza z cukrem. Uściski! Też dla Luli! 🙂
Iw, niestety byłam niecierpliwa i musiałam zrobić już … wiśniowe na gęstym ale chudym jogurcie i bez banana …pyszne w smaku ale mimo mieszania zrobiły się kryształki 🙁 juz wiem ze tak robić nie należy. za to agrestowe … dokładnie wg. Twojego przepisu… bajkowe !!! mleko prosto ze sklepu ale dosc geste. następnym razem zrobie tak jak radzisz. kiedyś w lidlu kupiłam mleko które do dna było jak gęsta kremowa śmietana… idealne na lody 🙂
wczoraj uraczyłam lodami moją przemiłą koleżankę Lulę.. powiedziała ze agrestowe super. zjadłyśmy wszystko do dna. dzięki Iw za inspirację … całe życie uczymy się i przekraczamy bariery.
Elu, kup eko mleko kokosowe, wstaw do lodówki na dobę by się „odstało”. Delikatnie otwórz puszkę, zdejmij łyżką śmetankę (może być twarda jak masło) a płyn zużyj do koktajli. Sciski! 🙂
cudo! lecę po śmietankę kokosową …