Jak uchować malinę na zimę? 
Całkiem prosto.
Jeśli Twoje owoce są bardzo słodkie nie musisz używać cukru w ogóle.
Jeśli są niewystarczająco słodkie polecam użycie zdrowszych pomysłów słodzących.
🙂
Składniki:
maliny (2 kg)
daktyle suszone (do smaku, u mnie wystarczyło kilka sztuk)
Wykonanie:
Maliny wypłucz dokładnie, wsyp do emaliowanego garnka, podlej kilka łyżkami wody i zagotuj. Kiedy już puszczą sok, zbierz pianę, wrzuć daktyle i gotuj do maksymalnej miękkości daktyli, na bardzo małym ogniu, często mieszając i zbierając pianę.
Następnie zmiksuj całość, zagotuj raz jeszcze i wrzącą masę (uwaga! gorące) przełóż do wysterylizowanych słoików. 
Zakręć przetartymi spirytusem zakrętkami i przykryj szczelnie grubym kocem. 
Gotowe!
Smacznego w zimie!
Ciao!
🙂

16 thoughts on “SŁODKIE MALINY na ZIMĘ bez cukru”

  1. Moje wyglądają smakowicie – ciekawa jestem jak dobrze się będą trzymać do momentu wyjęcia zimą.
    Kilkanaście słoiczków już zrobione 🙂
    U mnie dosłodzone i przy okazji zakonserwowane białym cukrem w niedużej ilości.

  2. Robiłam w tamtym roku i, o dziwo, najbardziej smakował małym dzieciom mojej siostry 🙂 takie malinki są super w środku zimy na przeziębienie 🙂

    Dziękuję za zgłoszenie do akcji malinkowej 🙂

  3. Miksowanie nie musi być całkowite. Trzeba by dużo energii zużyć by te pesteczki zmiksować. 😉 Można nie miksować wcale, można również wyjąć „rozciapciałe ” daktyle i zmiksować je osobno. co kto lubi, Aga. Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.