Są tylko przez chwilę.
Piękne i kuszące…
I skusiły mnie bo….
niestety zapomniałam, że to potrawa dla wielbicieli robótek ręcznych. 😉
Nie jest łatwo wepchnąć to i owo kwiatkom do środka.
Ale dacie radę skoro i mnie się kolejny raz udało. 🙂
Oto wersja błyskawiczna, w przeciwieństwie do ubiegłorocznej (z orientalna nutą: przepis)
.Jest nieco bliższa toskańskim smakom i zawiera niedozwolony w mojej diecie składnik, czyli nabiał. Użyłam zdrowszej koziej fety, co i Wam polecam.
Pachnie pięknie.
I wybornie smakuje.
🙂
kwiaty cukini

 

Składniki:
kwiaty cukinii
feta kozia
pomidory (2 szt.)
suszone pomidory (kilka sztuk)
rukola (garść)
bazylia tajska (kilka liści, może być zwykła, choć ma zupełnie inny smak)
czosnek (2 ząbki)
oliwa z oliwek (extra vergine, Monini)
kwiaty cukini
Wykonanie:
Oczyść delikatnie kwiaty i usuń pręciki z ich wnętrza. Pokrój w małą kosteczkę pomidory świeże i suszone, zieleninę w drobne paseczki, czosnek w plasterki a fetę rozgnieć. Wymieszaj wszystkie składniki i używając maleńkiej łyżeczki delikatnie nadziewaj mieszanką kwiaty.
Ufff.
Ułóż całość w naczyniu do zapiekania na pozostałej części masy
i skrop oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni (u mnie około 12 minut)
kwiaty cukini
 Gotowe!
kwiaty cukini
Smacznego.
🙂
kwiaty cukini
Ciao!
🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.