Wiosna to czas kiełków.
Tuż po zimie, spragnieni świeżości i rześkości surowego jadła,
 sięgamy po nie często, bo warto.
Fasola mung wiedzie prym pośród kiełków w kuchni azjatyckiej
ale nie tylko dla walorów smakowych warto po nią sięgać.
To właśnie w postaci kiełków jest najlepiej przyswajalna a z nią całe dobro:
nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, enzymy, mikroelementy…
Idealne na wiosenny detoks a zwłaszcza oczyszczanie wątroby (TMC).

Żeby zrobić domowe kiełki nie potrzebujesz żadnych „profesjonalnych” urządzeń.
Kup niezaprawiane nasiona na kiełki w sklepie ekologicznym.
Zalej je w plastikowym, wysokim pojemniku i odstaw na 1-2 doby.

Następnie wylej wodę, przepłucz nasiona i ostaw (bez wody) przykryte gazą lub ściereczką tak by nie pozbywały się wilgoci. 2-3 razy dziennie przelewaj je wodą i odstawiaj na miejsce.
Możesz spożywać je w dowolnym momencie wegetacyjnym, również w takiej postaci jak na zdjęciu – z pięknym zielonym listowiem.
Smacznego!

0 thoughts on “DOMOWE KIEŁKI z fasoli mung”

  1. rajem dla podniebienia , jak dla mnie sa rowniez kielki slonecznika , podobno bardzo trudno je wyhodowac, bo ponoc porzebuja ziemi. Pan sprzedajacy u nas na targu w Arles , tak mi powiedzial. Nie za bardzo chcial mi doradzic, hmmmm, bal sie…….??????? Czy wiesz moze jak sobie poradzic z ta cudnie smakujaca rozkosza !! ???????

  2. O kurczę! Że też nie trafiłam na ten wpis wcześniej. Kilka dni temu wyrzuciłam moje kiełki fasolki, trochę się przygapiłam, bo były już takie długaśne i wydawały mi się gorzkawe…
    Z tym, że ja nie robię ich w plastikach, a w szklanym słoiku przykrytym kawałkiem gazy… Plastik nie jest fajny 🙁 Polecam do oglądnięcia 2 filmy: „Plastikowa planeta” i „Znikająca męskość”

  3. Smakoterpaio, czy w taki sam prosty sposób można kielkować na przyklad brokuła lub rzodkiwekę? Z góry dziękuję za info.

  4. łał… kiełki zawsze kojarzyły mi się z czymś niedostępnym w moim mieście a tu taki łatwy sposób aby samej je wyhodować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.