Ten serek jest po prostu pyszny!
Delikatny, bielusieńki, lekki i roślinny.
Migdały.
Domowy chleb.
Samo zdrowie.
„Serek” wegański to nic innego jak pesto z migdałów, 
doprawione tak, by cieszyło nasze kubki smakowe.
Doskonała alternatywa dla tych którzy nabiału nie jedzą lub go ograniczają.
Spróbujcie!
🙂
Składniki:
migdały (2 szklanki)
cytryna
sól
czosnek
oliwa z oliwek (szlachetna, nierafinowana)
woda
Wykonanie:
Migdały zalej wodą i odstaw na 24 godziny.
Odsącz, zmiksuj z sokiem z cytryny dolewając powolutku wodę. Ilość wody zależy od tego jaką konsystencję twarożku chcesz osiągnąć.
Dodaj ok. 5 łyżek szlachetnej oliwy z oliwek, sól do smaku i czosnek (jeśli lubisz).
Serek będzie miał posmak oliwy której użyjesz. Zupełnie inaczej będzie smakował z olejem słonecznikowym. Pamiętaj by stosowane przez Ciebie oleje były nierafinowane i dobrej jakości. 
Smacznego! 
🙂

0 thoughts on “SEREK bez SERA czyli wegański twarożek ;)”

  1. Iw, jestes niesamowita. Zrobilam mleko, zrobilam z pulpy serek, maz sie skrzywil jak powiedzialam co na kolacje. Po pierwszej kromce powiedzial „wysmienity”. Moj maz, u ktorego najwieksza pochwala jest „moze byc” 😉 Pycha. Z wedzonym lososiem, rzodkiewka, szczypiorem. Jestem urzeczona. Buziak!
    Asia

  2. Witam,
    Serek wygląda przepięknie i chyba się skuszę i go zrobie dla dzieci.
    Pozdrawiam,
    LiviaSt75

  3. Ja się dopiero uczę zdrowej żywności:) ale ten przepis też spróbuje wygląda apetycznie;)Jedynie słodkości mi nie wychodzą:/

  4. Witam serdecznie;-)dopiero zaczynam ze zdrowym jedzonkiem i mam pytanie jaki olej jest wskazany do tego serka, który najlpiej komponuje się z migdałami ?
    Pozdrawiam
    Ola

  5. Gdy słyszę lub czytam o twarożku z migdałów, to aż mnie skręca! Bo uwielbiam migdały a nie mogę jeść:( Ktoś w komentarzach dopisał, że robił z orzechów włoskich, może to jest pomysł dla mnie? Tylko czy nie będzie gorzki od skórek? Ciekawe, czy da się obrać włoskie orzechy?

  6. Melduję, że na bazie tego twarożku wyprodukowałam bardzo smakowity farsz „ruski” do naleśników. Oczywiście z dodatkiem ziemniaków gotowanych, pieprzu i smażonej cebulki. Mniam!

  7. Mamo Alergika@ prawdę mówiąc moi „testerzy” nie mieli bladego pojęcia co jedzą kiedy uświadomiłam ich że to NIE jest nabiał. Zatem wnoszę że migdałów nie wyczuli. 🙂 Zachęcam do wypróbowania. Pozdrawiam! 🙂

  8. Iw, ja robię takei serki (migdały , nerkowce i inne) ,że zalewam woda od kiszonek (1/3) z woda (2/3) rano odsączam i miksuje , boskie:D
    Ale twój tez mi się widzi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.