Ten przepis na śledzie jest najprostszy z prostych.
Poza namoczeniem śledzi w wodzie nie wymaga ani szczególnego zachodu ani też nadzwyczajnych składników.
I bardzo przyjemny w smaku.
🙂

Składniki:
śledzie matiasy (4 szt.)
majonez (najlepiej domowy)
ketchup (najlepiej domowy)
cytryna lub ocet jabłkowy („żywy”)
pasta sambal oelek (lub inna pikantna pasta chili, lub świeże chili)
czosnek

Wykonanie:

Śledzie mocz kilka godzin w wodzie (zmień ją przynajmniej raz).
Jeśli w smaku nie są za słone, pokrój je na wygodne kęsy skrop cytryną lub octem i odstaw.
Połącz dwie lub trzy części majonezu i jedną ketchupu, dopraw pastą chili i czosnkiem.
Połącz ze śledziami i odstaw na kilka godzin.
Smacznego!
🙂

0 thoughts on “FESTIWAL ŚLEDZIA – NA POMARAŃCZOWO, czyli z nutką orientu :)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.