Absolutny hit tygodnia!
Nie dość że finału nawet nie dotrwały
i w czekoladzie nie zdążyły się zanurzyć,
 to jeszcze na „sesję zdjęciową” zostały mi tylko dwie sztuki schwycone w ostatniej chwili…!
Aaaaaa!
😉
Składniki:
mleko kokosowe (duża puszka, eko)
agar agar (2 łyżeczki)
syrop z agawy (2-3 łyżki)
Wykonanie:
Mleczko kokosowe zagotuj z agarem i syropem do smaku (ok 2-3 łyżki).
Przelej do foremek na czekoladki.
Po schłodzeniu są gotowe.
Smacznego!

ps. Jeśli chcesz zanurzyć „ptaśki” w zdrowej czekoladzie, użyj przepisu na polewę do ciasta. Ogranicz jedynie ilość kaszy jaglanej –  spróbuj od dodania 1 łyżeczki zamiast 1 łyżki. 🙂
(przepis na polewę)

Ciao!

74 thoughts on “DOMOWE MLECZKO PTASIE – dla alergika i nie tylko :)”

  1. No i może być zdrowo i smacznie, prawda? 🙂 Powiem szczerze, że jak trafiłam na ten wpis, to byłam sceptyczna. Jak to ptasie mleczko z agawy? Ale zaryzykowałam i, tak jak u Ciebie, zniknęło błyskawicznie 😉 Patrząc na ceny i kaloryczność tego produktu w sklepach, o wiele lepszym rozwiązaniem jest przygotowanie sobie domowego odpowiednika. A ile przy tym frajdy 🙂

  2. Dziękuję❤️Moje dziecko w końcu poczuło , że damy radę z dietą, że Ona da radę,a to już sukces w walce z chorobą ?super przepisy!

  3. Ciekawy pomysł na słodkości z Agaru…zjeździłam całą Zieloną Górę aby go kupić i teraz z przyjemnością konsumujemy 😀 Pozdrawiam :*

  4. Czy to normalne, że polewa nie trzyma się dobrze mleczka i odpada od niego? A w czekoladzie najlepsze 🙂

  5. dzisiaj zrobiłam pierwszy raz, mój starszy łasuch zjadłby wszystko na raz, tak mu smakowało:)). Bardzo się cieszę z tego bloga, fantastyczne przepisy, mega satysfakcja gdy się zrobi coś zdrowego i do tego pysznego.
    idalia

  6. Nie, nie pomieszczą. Mam kilka ale można je robić na raty. Wkładać do zamrażarki by szybko stężały i kolejna partia. 🙂 Pozdrawiam.

  7. Mam pyt. czy te foremki pomieszczą 400 ml z puszki?
    Czy też ma Pani kilka takich samych foremek. Albo czy wykonuje się jakoś 'na raty'? 😉

  8. Zrobione – cudowne, gładziutkie, słodziutkie – dużo lepsze niż te ze sklepu! Jesteś geniuszem kulinarnym ! 😀 Dziękuję za przepisy i inspiracje ! Żelki różnoowocowe 😉 w produkcji zobaczymy czy też wyjdą 😀

  9. O, jak się cieszę, kupiłam niedawno silikonowe foremki do czekoladek. Jeszcze ich nie używałam. Dzisiaj zrobię, to dopiero będzie hit dla dzieciaków !
    Szkoda, że wcześniej nie trafiłam na ten blog…:)
    pozdrawiam

  10. A ta duża puszka to 400ml? Chciałabym zrobić z takiego domowego mleczka i nie wiem ile powinnam go mieć 🙂 A z agarem mam różne przygody i wolę wiedzieć dokładnie ile go dać na ile ml 😉
    pozdrawiam serdecznie!

  11. Dobra przestrzeń@, jeśli Młody nie lubi innej słodyczy niż suszone owoce to GENIALNA NOWINA! Znaczy: cudownie zdrowy jest on i jego kubki smakowe! 😀
    Nie nawracaj go na kuchenne słodkości! Nie przejmuj się rodziną! :)))) Zrób praliny, świetny pomysł, sernik wegański, a młodemu z pewnością wystarczyłoby gdybyś kupiła górę owoców sezonowych i ułożyła je w tort, dodałam świeczki… Myslę że raz w roku zgrzeszenie z owocem niesezonowym, zwłaszcza eko, też nie pozostawi trwałych śladów. Wszystkiego dobrego w urodzinki Malucha! Caus! :)))

  12. Niestety mi wyszły bardzo zbite…nie sa pulchne…za dużo agaru? Synek niestety chciał jeść nawet z sosem z malin, ktory uwielbia (twój przepis na bezcukrowe) . Przyznam że mam problem, podobnie jak Ty jestem bardziej za smakiem wytrawnym, Dziecko od urodzenia niejednego cukru a mimo to gardzi większością przepisów tzw zdrowych. Na co dzien je bakalie jako słodycz, no i problem się zaczyna gdyż przychodzą urodziny, bo większość rodziny mega cukrowa. Wymyśliłam sobie zamiast tortu zrobie praliny . Co opłacisz co będzie zdrowe malucha a rodzina cukrowa też zje chętnie?

  13. dzięki Tobie mamy w lodówce ugotowaną kaszę jaglaną 🙂 np. do porannych naleśników 🙂 do zagęszczania sosów :-). Jesteś dla mnie inspiracją ale również wielką pomocą w drodze do lepszego samopoczucia 🙂

  14. jestem tutaj nowa…
    i rozsmakowana przepisami!
    Mam 1,5rocznego synka na moje szczęście nie jest alergikiem ale robienie dla Niego takich zdrowych pyszności to sama przyjemność, a jeszcze większa widzieć jak ze smakiem je zjada. Zdrowe i pyszne to dopiero połączenie. Nie mam słów żeby wyrazić swoją wdzięczność dlatego pozostawiam DZIĘKUJĘ 🙂

  15. A jeśli robiłabym je z żelatyną to jakie proporcje musiałyby być żelatyny? Smakowicie wyglądają:)

  16. Zrobiłam!!!
    Z ksylitolem, żeby było śnieżnie białe 🙂
    Jakie to dobre, co ja mówię, to jest pyszne!!!
    Następnym razem zrobię w foremkach na mufinki jako panacottę z sosem z przetartych malin…

  17. Polecam google, bo musiałabym stworzyć elaborat. 😉 To zastępnik naszej odzwierzęcej żelatyny, bardzo popularny w Azji i coraz powszechniejszy na świecie. Zapraszam na smakoterapię na fb, tam było trochę szczegółów o agarze, o jego zdrowotnych właściwościach. Jest ekstrahowany z glonów. Kupuje się w sklepach z naturalną żywnością. Uściski! 🙂

  18. A mój powiedział nie…. sama w szoku byłam. Sama zjadłam:-D bo pyszne wyszły. Jemu zrobiłam lody kokosowe. Zamoroziłam mleczko z syropem z agawy w ikeowskich pojemnikach na lody na patyku… jeszcze jakby dodać owoce to by wyszły jak Twoje z mango:-)

  19. Tak, zdecydowanie w chłodzie. Takie są też smaczniejsze. Chociaż doświadczenie mam małe, z racji natychmiastowego pochłaniania przez Malucha większości. Zresztą mu dotrzymujemy mu kroku. ;)) Pozdrawiam! :))

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.