Ostatnio widziałam podobne na blogu Patyski (tu),
a że robimy w domu takie często usłyszałam:
Mamooo, cy to są nase zeeelkiiiiii??!!!
🙂
Hmmm. Małe, urocze, zgrabne i smakowite… galaretki.
Nazywanie ich przez nas żelkami jest pewnym nadużyciem,
ale działamy by tę kruchą galaretkową strukturę zbliżyć do upragnionych dziecięcych, maleńkich i lekko gumowatych słodkości. Oczywiście będziemy na bieżąco zdawać relację z postępów.
😉
 Składniki:
Dowolne owoce lub soki, u nas:
mango
cytryna (kilka kropel do smaku mango)
sok z malin (domowy)
sok winogronowy (też domowy)
agar agar

Wykonanie:
Mamy więc trzy kolorki.
Owoc mango zmiksuj na gładką masę z wodą tak by w sumie osiągnąć ilościowo pół szklanki przecieru owocowego. Zagotuj w garnuszku, dodaj płaską łyżeczkę agar agar (żelki będą raczej twarde, jeśli preferujesz bardzo delikatne spróbuj użyć 1/2 łyżeczki).
Wlej do silikonowych foremek na pralinki i pozostaw do stężenia w lodówce.
Postępuj tak z tak z każdym „kolorem”.
🙂

Smacznego!

żółte mango, czerwone malinowe i czerwono-bure z winogron 🙂

Ciao.
🙂

0 thoughts on “ZDROWE ŻELKI DOMOWE – dla alergika i nie tylko :)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.