Tak. Miałam rację.
 Zdjęcie pizzy trzeba robić przed upieczeniem.
Po – niezwykle trudno wyrwać ją biesiadnikom na sesję zdjęciową!
Nie ma mowy!
Zatem jak wyglądała po upieczeniu musicie sobie wyimaginować. ;-)))

Pizza u nas to rzadkość.
Po pierwsze trudno ja sobie wyobrazić bez sera (chociaż można)… 🙁
A ser, jak wiadomo, niewskazany.
Ale co tam!
Postanowiłam więc stworzyć nowy cykl.
MIEJ ZASADY – ŁAM ZASADY.
Byle w rozsądnych proporcjach.
Od razu lepiej.
🙂
Rzecz druga – ciasto.
Z miksu bezglutenowego trudno osiągnąć ciasto o puszystości porównywalnej
z mąką pszenną czy orkiszową. Ale … nam się udało. Miksując mąki oddzielnie.
Zatem pizza.
Niejedna.

CIASTO BEZGLUTENOWE NA PIZZĘ
Jedno powstało z miksu bezglutenowego i było raczej „chrupiące” 😉
Polecam je raczej fanom niezbyt puszystego ciasta.
Drugie polecam fanom ciasta puszystego.
CIASTO PIERWSZE Z MIKSU BEZGLUTENOWEGO:
 mąka bezglutenowa  (2 szklanki)
świeże drożdże  (5 dag)
mleko ryżowe (3/4 szklanki)
masło klarowane  (ok 1/2 kostki) lub dowolna szlachetna oliwa (4-5 łyżek)
 żółtko lub kopiasta łyżka skrobi
 słód lub dowolny syrop (miód) (1 łyżeczka)
sól

pizza bezglutenowa z pomidorami, pesto, owczym serem.
Wykonanie:
Mleko ryżowe podgrzej. Odlej 1/3 ciepłego mleka do szklanki, 
rozpuść w nim słód i drożdże.
Pozostaw w cieple. 
Do reszty ciepłego mleka dodaj tłuszcz lub oliwę i połącz 
(jeśli użyjesz stałego tłuszczu, musi się on całkowicie rozpuścić. 
Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, żółtko jaja (lub skrobię), 
drożdże i ostudzone mleko z tłuszczem. 
Masa powinna być miksowana w cieple aż pojawią się 
pęcherzyki powietrza.
Wyłóż na wysmarowanym tłuszczem blacie do pizzy
 i zapiecz aż się lekko zarumieni.
Następnie wyjmij, wyłóż składniki na wierzch pizzy i zapiecz. 
w sumie czas pieczenia to ok 30 min.

CIASTO DRUGIE – PUSZYSTE.
Wymaga nieco więcej zachodu, ma zupełnie inna konsystencję. 
Jest podobne w miękkości do ciasta pszennego. 
Przepis na tę pizzę wyszukała w necie znajoma (zajrzyj), 
ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła tego czy owego, 
zwłaszcza, że w składzie w powyższym cieście jest nabiał…
 i to serek ricotta. Auć!  😉

Składniki (sklepy eko):
mąka z prosa (1/4 szklanki)
mąka ryżowa (1 szklanka)
skrobia kukurydziana (1/4 szklanki
mąka z tapioki (1/2 szklanki) 
mączka guarowa (2 łyżeczki) 
sól (1/2 łyżeczki)
drożdże suche (2,5 łyżeczki)
woda bardzo ciepła (max 3/4 szklanki)
zmielone na masę migdały (2 łyżki) – opcjonalnie
jajka (2 szt.)
oliwa z oliwek (3 łyżki)
ocet jabłkowy (1/2 łyżeczki)
syrop ryżowy (2 łyżki)

Pizza „po męsku”z kimchi 😉
Wykonanie:
Włącz piekarnik na 170 stopni i rozgrzej formę w której będziesz piec pizzę.
Użyj składników ogrzanych do temperatury pokojowej.
Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody, dodaj 1 łyżkę syropu ryżowego.
Zmiksuj olej, syrop ryżowy, miód i ocet.
Osobno wymieszaj wszystkie mąki i zacznij je na sucho miksować mikserem
 z „łopatkami”, następnie dodaj migdały i jaja i znów chwilę miksuj. 
Dodaj uaktywnione drożdże, znów miksuj, 
potem wlej płynne zmiksowane dodatki i miksuj dalej.
Resztę wody (1/2 – 2/3 ciepłej!) dodawaj sukcesywnie, 
starając się osiągnąć konsystencję bardzo gęstej śmietany. 
Wyłóż ciasto na bardzo ciepłą blaszkę posmarowaną olejem 
i zapiecz ok 30-40 min.
Następnie wyjmij z piekarnika, wyłóż nań ulubione składniki 
i zapiecz ponownie (ok 20min).

pizza wege:ser z niebieską pleśnią, kapary, oliwki, papryka, chili,
pomidory, cebula
uffff…
Smacznego!
🙂


Ciao!


13 thoughts on “PIZZA BEZGLUTENOWA :-)”

  1. Wszystko jest super i smaczne! Ja niestety nie mogę bo alergia na drożdże 🙁 Może ktoś zna przepis z proszkiem bezglutenowym? Pozdrawiam

  2. ten przepis jest chyba dla ludzi umierających od podmuchu wiatru, co to kur** ksylitol?
    Nie da się jakoś z samej mąki kukurydzianej 🙁

  3. Haniu, teoretycznie można mąkę z tapioki zastąpić inną skrobią (tapioka to skrobia z bulw manioku) np. ziemniaczaną lub kukurydzianą. Nie wiem jednak czy osiągniesz taki sam efekt bo nie mam takiego doświadczenia na koncie. Syrop ryżowy mozesz zastąpić każdym innym syropem lub miodem w ostateczności cukrem, czego nie polecam. Uściski! 🙂

  4. Mleko ryżowe jest w większości marketów. Powinnaś je dostać bez problemu. Ewentualnie może być każde inne roślinne mleko. Sojowe, migdałowe itp. My unikamy nabiału zwierzęcego. pozdrawiam! 🙂

  5. Witaj, mam pytanie, gdzie dostałaś mleko ryżowe??
    Podoba mi się Twoja propozycja, pewnie skorzystam z niej na dniach…
    Ewentualnie czym zastąpić mleko??

  6. Szczerze powiem, też nie mam przekonania do tych sklepowych mieszanek… nigdy nie wiadomo co z nich dokladnie wyjdzie. :/ Jeśli chcesz mieszać sama mąki, bardzo Ci polecam ten drugi przepis. 🙂

  7. ale nabrałam ochoty na pizze 🙂 czy w pierwszej wersji ten mix ze sklepu mozna czymś zastąpić tzn mieszanka wlasnych mąk? jakos nie mam przekonania do tych mąk sklepowych, możesz którąś polecić?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.