Dziś niedzielne śniadanko w odświeżonej zimowej szacie.
🙂
Do takiej koncepcji jaj na ciepło nie potrzebujemy pieczywa.
Są sycące, wyraziste w smaku a co najważniejsze – zdrowe.
I o to właśnie chodzi.
Kasza gryczana – prażona jest idealna na zimę, ma działanie rozgrzewające.
W sam raz na gdy mróz na oknem.
🙂

Składniki:
jajka 
kasza gryczana ugotowana
pieczarki
por
kiełki słonecznika
masło klarowane 
lubczyk
sos sojowy (tamari lub shoyu) ew. sól
pieprz
Wykonanie:
Rozgrzej patelnię, rozpuść masło, wrzuć doń pokrojony drobno por, po chwili pokrojone niezbyt drobno pieczarki. Delikatnie podsmaż, podlej wodą, chluśnij sosem sojowym i wsyp ugotowaną kaszę gryczaną (kaszę gotowaliśmy wczoraj na obiad a to co zostało idealnie nadaje się na śniadanko następnego dnia). Przykryj patelnię by kasza była gorąca w całości. Wrzuć kiełki, wymieszaj i natychmiast dodaj jaja w ilości 1-2 szt na osobę.
Całość posyp lubczykiem (mmm, lubczyk! ;)) i delikatnie podlewaj wodą, by danie nie smażyło się a dusiło.
Kiedy woda wyparuje, białko jest ścięte a żółtko apetycznie płynące – śniadanie gotowe.
Smacznego!
Acha, pieprz! Już na talerzu.
Ciao
🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.