Jesieni膮 na stole kr贸luje dynia.
Przynajmniej od tego roku… 馃槈
Pyszna, zdrowa i 艂atwo dost臋pna.
Dzi艣 dynia w wersji 艣niadaniowej jako dodatek do plack贸w jaglanych.
Idealne 艣niadanie nie tylko dla dzieciak贸w.
W jednym daniu przemycamy najzdrowsz膮 kasz臋, bardzo zdrowe warzywo i opcjonalnie: jajo!
馃檪
Sk艂ad w wersji podstawowej:
(smak neutralny, lekko s艂odkawy z powodu dodatku dyni, idealny na 艣niadanie na s艂odko):
upieczona dynia (np. kawa艂ek 10 na 5 cm)
ugotowana kasza jaglana ( oko艂o 5 kopiastych 艂y偶ek)
len z艂ocisty (mielony ok.30g) lub jajo (1 szt.)
skrobia ziemniaczana ( lub inna, 1-2 艂y偶ki)
syrop daktylowy (ewentualnie mi贸d)
olej kokosowy nierafinowany lub mas艂o klarowane do sma偶enia
Wykonanie:
Oczywi艣cie pieczon膮 dyni臋 i ugotowan膮 kasz臋 jaglan膮 zazwyczaj mam przygotowan膮 w wi臋kszej ilo艣ci i wykorzystuj臋 do innych potraw, dlatego proporcje mog臋 zwi臋kszy膰 w zale偶no艣ci od potrzeb.
Ale do rzeczy. 馃檪
Wszystkie sk艂adniki nale偶y zmiksowa膰. Masa powinna by膰 nieco bardziej g臋sta ni偶 w przypadku plack贸w z samej kaszy jaglanej (przepis – wersja 1,  przepis – wersja 2)
a to za spraw膮 dodatku skrobi. Skrobia doda masie kleisto艣ci, dzieki czemu placki b臋d膮 “odwracalne” na patelni… ;)))
Podawa膰 z syropem daktylowym.

***
To by艂a wersja “dzieci臋ca”.
w mojej ulubionej wersji wytrawnej do masy dodaj臋 odrobin臋 艣wie偶ego czosnku,
艣wie偶ego imbiru oraz kurkumy i zmielonych nasion kozieradki (nie za du偶o!),
troszk臋 soli lub w og贸le bez.
Mo偶na podawa膰 z kt贸r膮艣 z past. Znajdziesz je w kategorii “do chleba”.

Smacznego!

馃檪

11 thoughts on “PLACKI z KASZY JAGLANEJ z DYNI膭, czyli najprostsze z prostych z jesiennym bonusem. Vege. :)”

  1. Witam,
    jestem nowicjuszk膮 na Pani blogu, ogl膮da艂am Pani wyst臋p w telewizji TVN i jestem zakochana w Pani przepisach kupi艂am ksi膮偶k臋, przegl膮dam i czytam bloga i zaczynam przygod臋 z tymi przepisami. Nam pytanie odno艣nie dyni w tym przepisie ile hej powinno by膰 na gramy ? Pozdrawiam

  2. Dziecko mi dzi艣 nie zjad艂o jaglanki rano. Z jab艂kiem i rodzynkami by艂a. To wyj臋艂am pojemniczek z zamro偶onym puree z dyni, doda艂am jajko i skrobi臋, zblendowa艂am wszystko razem i wysz艂y placuszki jak si臋 patrzy 馃榾

  3. Dla mnie ciut ma艂o wyra藕ne, ale z czym艣 na wierzchu (u mnie domowe powid艂a) s膮 mega! O to czy m艂oda zje si臋 nie martwi臋. Ona poch艂ania wszystko w czym jest dynia 馃槈

  4. Uffff… 馃槈 Mam takich przyjaci贸艂, kt贸rzy ju偶 od progu, widz膮c placuszki, krzycz膮: o nie! za zdrowe! ;)) Szybko im jednak przechodzi… Zdrowe naprawd臋 mo偶e by膰 smaczne. Pozdrawiam! :)))

  5. wypr贸bowa艂am przepis pe艂na niepokoju – my艣la艂am, 偶e mo偶e to by膰 jak katowanie si臋 zdrow膮 偶ywno艣ci膮 – a tu mi艂e zaskoczenie!!! PYSZNE placuszki!!! – jedzone by艂y z syropem klonowym, miodem lub melas膮. Teraz czas wypr贸bowa膰 wersj臋 wytrawn膮. A potem test jedzenia na zimno – jako przek膮ska do pracy, Ju偶 jestem ciekawa wynik贸w. 馃檪

Odpowiedz na „Kry艣kaAnuluj pisanie odpowiedzi

Tw贸j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt贸rych wype艂nienie jest wymagane, s膮 oznaczone symbolem *