Póki jeszcze można kupić dynię, korzystamy, 
robimy zapasy!
Dynię warto pokroić i po prostu upiec w piekarniku.
🙂
Szczególnie dobrze smakują aromatyczne dynie typu HOKKAIDO I BUTTERNUT.
Spróbujcie bez dodatku, lub polane stopionym klarowanym masełkiem.
Dynię hokkaido MOŻNA KONSUMOWAĆ ZE SKÓRKĄ.
Tak upieczona dynia może być również podstawą zupy tajskiej (przepis),
zupy-kremu z dyni (przepis),
zupy dyniowo-pomidorowej z jajem w koszulce (przepis)
pysznego tofu z dynią po tajsku (przepis),
może też służyć jako dodatek do placków jaglanych (przepis)
Oba te gatunki dyni
przechowują się nieco dłużej niż inne ponieważ nie zawierają tyle wody a i przetwory z nich są „trwalsze”(upieczoną dynię włóż do słoików i zawekuj)
Smacznego!
🙂
 butternut
I hokkaido
Ciao!
🙂

0 thoughts on “DYNIA PIECZONA :)”

  1. Może ja pomogę. Upieczoną/ugotowaną dynię blenderuję „żyrafą”na pure, dolewając jeśli trzeba trochę wody. Pure doprowadzam do wrzenia i gorące nakładam do słoików, zakręcam słoiki i ustawiam do góry nogami do wystygnięcia. Przetrwały cały rok.

  2. Cześć Iwono, jakbyś mogła napisać jak zrobić tę dynię to byłabym wdzięczna. Nie rozumiem jak ją zakonserwować? {I w jakiej temperaturze i jak długo piec?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.