Potrzeba matką wynalazku, mawiają… 😉
Co tu zrobić słodkiego kiedy w domu tylko płatki zbóż i słód?
Ciasteczka!
Genialne, kruche, trwałe (choć u nas znikają…), słodkie no i zdrowe.
Bez wyrzeczeń!
🙂
Składniki:
Dowolne ekologiczne płatki (nie błyskawiczne, raczej nie pszenne)
u nas były to:
Płatki orkiszowe (3/4 szklanki)
Płatki owsiane (1/2 szklanki)
Płatki amarantusowe (1/2 szklanki)
amarantus ekspandowany (niekonieczny) (garść)
syrop ryżowy (1/2 szklanki) (możesz użyć miodu, nieco mniej)
Składniki dokładnie wymieszaj. Nie przejmuj się, jeśli na początku masa się rozsypuje. Odczekaj ok 45 minut, wówczas powinna się zacząć bardziej sklejać.
Na płaską formę do pieczenia ciastek (wysmarowaną masłem) usypuj kupki klejących się ziaren i zwilżanymi w wodzie dłońmi formuj płaskie ciasteczka.
Piecz w temperaturze 150 stopni przez ok pół godziny jeśli chcesz by były bardzo chrupiące
lub piecz w wyższej temperaturze, za to krócej, by w środku byly nieco bardziej wilgotne.
Smacznego!
:)))

0 thoughts on “CIASTECZKA NAJPROSTSZE I NAJZDROWSZE, PYCHA! vege, bezmleczne, bezcukrowe”

  1. Okazało się, ze „rozlane” ciasteczka to nie problem, żeby zniknęły. Syn (lat 7) już domaga się kolejnych:) Tym razem dodam mniej słodu:) Pozdrawiam:)

  2. Wymieszałam, uformowałam ciasteczka, pieką się już 10 minut, zaglądam do piekarnika a tam… wszystko się rozlało i chyba wyciągnę foremki, i będę wykrawać 🙂 Na pewno będę próbować dalej, bo mam na nie smaka 🙂 A może takie wielkości blachy też będą smaczne 🙂 Pewnie zrobiłam coś nie tak, bo ze mnie to taki antytalent kuchenny 🙂 Ale jak można rozwalić taki prosty przepis?!

  3. Zaczynam przygodę ze zdrowymi smakołykami i chciałabym pozyskać informację dodajemy po prostu płatki owsiane(np górskie)czy wcześniej trzeba je jakoś przygotować(zagotować)?

  4. Nie, „normalny” owies jest z glutenem. Jest specjalna odmiana owsa bezglutenowa. Osobiście od czasu przejścia na bezgluten – nie używam już owsa. Pozdrawiam. 🙂

  5. Witam,

    dopiero zaczynam swoją przygodę z dietą bezglutenową – synek:))) – czy te ciasteczka sa bezglutenowe? Bo w necie o płatkach owsianych różnie piszą. Pozdrawiam:)

  6. Żeby się skleiły trzeba troszkę odczekać po wymieszaniu, następnie, tak jak opisuję w przepisie: usypywać z nich kupki i dociskać do blaszki mokrymi dłońmi. W razie klopsa kompletnego można je odrobinę namoczyć (dodać odrobinę wody do masy). Uściski ślę i życzę powodzenia. :)))

  7. mi nie wyszły ale będę próbować nadal bo choć się nie skleiły to i tak były przepyszne. Ciekawe dlaczego mi się nie skleiły może zamiast miodu użyję jednak słodu a i pominęłam amarantus całkowicie.. Dla chcącego nic trudnego w końcu wyjdą takie jak Twoje;)

  8. Kasiu, nie mam pojęcia czy to te. Amarantus ekspandowany wygląda jak „dmuchane” nasionka, jak maleńka prażona kukurydza, ale nie przejmuj się jeśli to nie to. te ciasteczka będą doskonałe i bez niego. 🙂 Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.