Takie tam „babioletnie” kuchenne improwizacje:
🙂
Zupa jest pyszna również bez jaja.
Dla wegan.

Składniki:
Pomidory (dużo i bardzo dojrzałe)
dynia (dowolnej wiekości kawałek)
por
seler naciowy
czosnek
bazylia świeża
pietruszka zielona
kolendra (nasiona)
czosnek
jaja
sól
opcjonalnie chili
Pomidory obierz ze skórki, pokrój i wrzuć do garnka z niewielką ilością wody. Dodaj pokrojony w kosteczkę por, kawałki selera naciowego i gotuj tak długo aż się warzywa staną zjadalne dla Ciebie (głownie seler naciowy). Dynię upiecz w piekarniku w kawałkach lub podgotuj do miękkości na parze, następnie dodaj ją do zupy. Gotuj około poł godziny tak by składniki się połączyły.
Dodaj do zupy czosnek, bazylię, roztartą kolendrę, sól  i ewentualnie chili.
Zupa powinna być dosyć gęsta. Jeśli jest zbyt gęsta dodaj trochę wody.
Następnie delikatnie wbij do zupy jajka (tyle ile potrzebujesz, jednak naczynie w którym gotujesz musi być na tyle szerokie by wlane jajka nie łączyły się.
Gotuj na mały ogniu tak długo aż się zetnie białko. 
Żółtko pozostaw płynne.
Posyp potrawę zieleniną.
Smacznego!
🙂
Ciao!
🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.