Doskonale smakuje z plackami z kaszy jaglanej (poprzedni przepis).
Możesz jej również użyć jako dipu do warzyw pokrojonych w słupki itd… itp….
🙂
Skład:
ugotowana fasola adzuki (sklepy eko), mały garnuszek
szlachetna oliwa z oliwek
pomidory suszone
czosnek
cytryna
świeża bazylia
trochę soli
(w wersji skromniejszej i troche mniej zdrowej
suszone pomidory zastąp łagodnym ketchupem dobrej jakości (ok 4 łyżki)
i nie dodawaj cytryny)
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką masę. Pasta w mojej wersji ma lekko słodkawy, czosnkowy, kwaskowy smak.
Smacznego!
🙂
śniadanie z plackami z kaszy jaglanej:
czego mozna uzyc zamiast pomidorow? córka ma alergie
Swietnie smakuje. Wreszcie wiem jak zuzyc swoje zapasy fasolki 🙂 Nie blenduje masy na idealna paste,tak bardziej nam smakuje.
czy tę fasolę trzeba moczyć?
Tak właśnie. 🙂 pozdrawiam.
Lepiej nie dodawać za duzo oliwy. Woda świeża lub z gotowania fasoli wystarczy (adzuki nie powoduje wzdęć więc nie trzeba unikać tej w której fasola była gotowana). 🙂
Bardzo proszę! 🙂 pozdrawiam!
Jak za suche, to mozna podlac woda, w ktorej sie gotowala fasola.
dzisiaj robiłam, ale troszkę nie wyszła. Za gęsta i sucha. Dodajecie wody czy po prostu duzo oliwy z oliwek? ładny brązowawy kolor pasty to chyba od pomidorów suszonych głównie, bo u mnie wyszedł kolor jasno brązowy:)
ooo dzieki za przepis, szukałam inspiracji na cos do chlebka 😉
Jest pyszna. Naprawdę. Choć zależy co kto lubi, oczywistość. 😉 Pozdrawiam! 🙂
wyglada pysznie!
Smakuje i pachnie bardzo po włosku za sprawą świeżej bazylii, czosnku, dobrej oliwy i pomidorów (zwłaszcza suszonych). Trzeba spróbować! Uwaga! Uzależnia! 😀
wygląda interesująco ciekawe jak smakuje:)