W tym sosie przemycam warzywa których moje Dziecię nie chce tknąć.
😉

Składniki:
warzywa z wegańskiego rosołu
czyli marchew, seler, piertuszka, por, gotowane w wodzie z zielem angielskim i lisciem laurowym
(czasem używam tylko pora i marchwi)
świeża bazylia
ewentualnie odrobina czosnku
słód daktylowy lub miód (niewiele, tylko do złamania smaku)
sól lub sos sojowy tamari lub shoyu
pasta pomidorowa (najlepiej domowa) do smaku
nierafinowana oliwa
np z oliwek, ze słonecznika (jest przepyszna!!!)
Składniki zmiksuj.
Ugotuj dowolny makaron.
Polecam unikanie wszechobecnej pszenicy.
Makaron na zdjeciu ma w składzie mąkę kukurydzianą i ryżową ale możesz z powodzeniem użyć makaronu jęczmiennego, żytniego, ryżowego itd….
Oczywiście powyższy sos możesz traktować jako bazę dla innych dodatkow.
Mięsożercy – mielone mięso (wówczas dodaj czosnek) , mlekożercy – sery żółte lub pleśniowe, oliwki, kapary itd…
Smacznego!
🙂

*składniki z przepisu zmiksowane z wodą z gotowanych warzyw dadzą doskonałą zupę krem – pomidorową. Można też zrobić wersję lżejszą, bardziej zbliżoną do tradycyjnej, z większą ilością wody, zagęszczoną gotowanymi warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.