Ciąg dalszy przepisów słodkości dla dzieci alergicznych i nie tylko.

Szarlotka
skład:
2 szklanki mąki ryżowej eko
2 jajka eko
3 łyżki ksylitolu
ok 2-3 łyżek letniej wody
3 łyżki oleju nierafinowanego lub masła klarowanego
łyżeczka eko proszku do pieczenia
3 utarte jabłka ekologiczne
opcjonalnie rodzynki 
szczypta cynamonu
Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol, dodaj żółtka, olej, wodę i zagnieć ciasto.
Jeśli jest za suche dodaj odrobinę więcej wody.
Wyrobione ciasto podziel na dwie częsci. Jedną z nich schowaj na pół godziny do zamrażalnika.
Pozostałą część wyłóż na posmarowaną olejem tortownicę (ok 20cm).
Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach i wymieszaj z rodzynkami i cynamonem i szczyptą ksylitolu.
Masę wyłóż na ciasto.
Białka ubij na sztywno rozłóż na masie jabłkowej.
Drugą połowę ciasta wyjmij z zamrażarki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Rozłóż delikatnie na białku.
Włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
Piecz ok pół godziny.
Smacznego! 
🙂

16 thoughts on “CIASTO Z JABŁKAMI dla alergika”

  1. Dodałam mąkę pół na pół ryżową i pszenną (u nas gluten nie jest problemem) a zamiast ksylitolu syrop daktylowy. Oprócz jabłek dorzuciłam banana i borówki amerykańskie i wyszło pycha! Dziękuję za ten przepis, będę próbować kolejne.
    Pozdrawiam, Iza

  2. kocham ten przepis, kocham ciasto kruche z mąki ryżowej!! na tej bazie zrobiłam ciasto bananowe z mango (super wyszło, choć mąż mądralował, że się ciasta z twardszych owoców robi a nie dojrzałego mango ^^)! jutro jadę po nową „porcję” mąki ryżowej!! :)) pozdrawiam!! 🙂

  3. Właśnie jem jeszcze cieple .Robiłem według przepisu ale sie nie kleiło. dodałem żółtko wiecej wody i oleju. Wali skrobia i czuć ziarno. Czuć też przyprawy okrzenne nie tylko cynamon. NAJWAŻNIEJSZE, że nie ma glutenu

  4. Miałam ten sam problem z tym zbyt sypkim i rozwalającym się ciastem (ale i tak szybko zniknęło;) Nie wiem czy to taki jego urok, czy coś zrobiłam nie tak… tylko co? 🙂 pozdrawiam, Eve

  5. zrobilam to ciasto, wygladalo na zwykle „kruche”, ale po upieczeniu bylo tak suche i sypkie, ze sie nie dalo kroic. wszystko sie sypalo, ale i tak zjedzone 🙂 zastanawiam sie jakiej maki dodac, by bylo bardziej podobne do zwyklej szarlotki. moze dodac masla i zamiast wody mleko? dzieki za przepis. aga

  6. Mąka kukurydziana się nie klei, samą raczej nie ale pół na pół do biszkoptu z pszenną stosuję, robiłam też biszkopt z samej mąki kukurydzianej ale trzeba pokombinować żeby suchy nie był;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.