Wczytuję mapę...

Data/Czas
Date(s) - 21/01/2017 - 22/01/2017
09:00 - 19:30

Lokalizacja
Pracownia Chata Puchaczy

Tagi


Zaprasza Iwona Zasuwa, autorka bloga Smakoterapia, muzyk i pedagog, niestrudzona propagatorka zdrowego gotowania (również dla dzieci i z dziećmi, Matka Prowadząca program tv „Ugotuj mi mamo” oraz Ugotuj mi mamo 2″ (dwie pierwsze serie na antenie kuchni +).

Witajcie w Nowym Roku!
Styczeń! Nowa szansa na zdrowsze, lepsze życie!
Z Waszych maili na przestrzeni całego minionego roku wiem, że to właśnie spotkania twarzą w twarz, wspólne gotowanie, nasze rozmowy, dzielenie się doświadczeniem i wiedzą dają Wam bardzo dużo energii i siły na wytrwanie w swoich prozdrowotnych postanowieniach. Małgosia, którą poznałam rok temu, nie bacząc na swój status babci, powzięła silne postanowienie i od naszego ostatniego spotkania schudła już … 45kg (!!!!) i czuje się coraz lepiej! Zmiana nawyków to podstawa, wiemy to wszyscy, choć w praktyce nie jest to droga usłana różami. Zatem zapraszam – czekam na Was w przedostatni weekend stycznia w Warszawie, a już za moment również w Poznaniu!
Widzimy się aż na dwóch warsztatach kulinarnych oraz na warsztacie wiedzy/teoretycznym ŻYJ ZDROWO – EDUKUJ SIĘ! Jak ważna jest świadomość tego co jemy z pewnością Czytelnikom Smakoterapii tłumaczyć nie trzeba, bo właśnie od tej świadomości, od edukacji żywieniowej, wszystko co zdrowe się w kuchni zaczyna.
A co się wydarzy na kuchennym stole?
Sobota to DZIEŃ CHLEBA. Bazujemy tylko na wysokiej jakości naturalnych składnikach, wypróbujemy różne opcje i alternatywy „chlebowe” dla osób na zdrowej, naturalnej diecie bez glutenu. Niedziela to dzień przede wszystkim jaglany oraz gryczany. Warsztat opiera się na nieprzetworzonych naturalnych składnikach, bez cukru, glutenu i nabiału – wegański. Zajrzyjcie poniżej we wszystkie szczegóły! 😀

ŻYJ ZDROWO – warsztat wiedzy
SOBOTA 21.01 godz. 9 – 10.45
(koszt indywidualny, bez karnetu – 75zl)

Czy wiadomo co jest naprawdę zdrowe a co nam szkodzi?
Dlaczego odżywiam się zdrowo a i tak choruję?
Co robię nie tak?
Dlaczego moje dzieci ciągle się przeziębiają?
Dlaczego boli mnie głowa, kręgosłup, dlaczego źle trawię?
Jak to jest, że im dalej w las tym więcej pytań?

1. Skąd czerpać wiedzę? Przegląd pomocnych książek.
2. Nietolerancje czy alergie? Z doświadczeń Matki „Alergika”.
3. Jelito – źródło odporności i… drugi mózg? Mikrobiom, dysbioza, leaky gut, diagnostyka, leczenie.
4. Profilaktyka zdrowia – jak to robimy że nie chorujemy?
Medycyna alternatywna czyli zdrowe żywienie z perspektywy TMC (tabele żywienia – termika produktów)
Ajurweda – założenia, podstawowe różnice w podejściu do odżywiania. Odmienna diagnostyka i podejście do pacjenta czyli przychodzi Matka Smako do ajudoktora. 😉
5. Od czego zacząć przygodę ze zdrowym żywieniem? Podpowiedzi praktyczne (z czego zrezygnować, czego spróbować). Życie na diecie eliminacyjnej w praktyce: bez kazeiny (mleka), cukru i glutenu, kukurydzy, soi, GMO oraz inne diety wykluczeniowe. Podpowiedzi m.in dla alergików, osób na dietach wykluczeniowych, osób z przeklekłymi chorobami, osób poszukujących podpowiedzi dotyczących zdrowego odżywiania
6. Dieta jako jeden z kluczowych elementów interwencji w zaburzeniach zachowania u dzieci (ADHD, autyzm, ZA, „niegrzeczne dzieci”).

Co ugotujemy?

WARSZTATY PRAKTYCZNE (GOTOWANIE)
SOBOTA 21.01 GODZ. 11 – 15.30

ROZMOWY O CHLEBIE
Czy chleb to pierwszy fast food?
Jak wyglądały pierwsze prawdziwe chleby a jak piecze się chleb dzisiaj? Jak znaleźć „swój chleb” na diecie bez glutenu i nie zbankrutować?
W naszej codziennej diecie chleb nie zajmuje już ważnej wysokiej pozycji. Jednak zanim tak się stało, ciężko było wyobrazić sobie codzienne życie bez chleba. Wtedy, zamiast kupować bardzo drogie gluten free chleby o fatalnym dla naszego zdrowia składzie, tworzyliśmy własne koncepcje na domowe pieczywo w wersjach „błyskawicznych” i wymagających cierpliwości.
Ten warsztat jest dla Ciebie jeśli potrzebujesz innego niż pszenne czy żytnie pieczywo, nie wyobrażasz sobie na razie życia bez kanapki, albo potrzebujesz od czasu do czasu takiej alternatywy (wycieczki, drugie śniadanie w szkole lub w pracy itp).
Podzielimy się z Wami naszymi ulubionymi chlebkami lub ich ciekawymi zamiennikami:

Chleby, chlebki, chlebusie!

*Chleb dla niecierpliwych z gryki z suszonymi pomidorami i czarnuszką
*Chleb dla niecierpliwych z ryżu z żurawiną
*Chlebek z ziarnami i jagłą – nie na co dzień
*Płaski chlebek jaglany ze śliwką i cynamonem
*Płaski chlebek z suszonymi pomidorami i bazylią
*Chlebek jaglano-gryczany z rozmarynem
*Nachosy z wędzoną papryką z domowym ajwarem
*Gryczane „rolki” kanapkowe z pysznym nadzieniem a na deser
*Czekolada na gorąco z gryki z frużeliną wiśniową oraz
*Zimowa Herbata z ziołami i owocami a do chlebków będzie dodatkowo
*ziołowe „masełko” oraz wegańska pasta

WARSZTATY PRAKTYCZNE (GOTOWANIE)
NIEDZIELA GODZ. 15 – 19.30
Ulubione potrawy Z KASZĄ JAGLANĄ ORAZ GRYCZANĄ i nie tylko
wytrawnie i na słodko

*pizza z gryki – (najlepsze bezglutenowe, zdrowe ciasto jakie „wyrosło” na moim blacie kuchennym!)
*wybitnie pyszne pierogi ruskie bez nabiału i glutenu!
*zupa krem orientalna z jaglanką (mój hit na jesień i zimę)
*złocisty mus kurkumowy na zimę – na słodko (złociste cudo które otworzysz w zimie i od razu zaświeci słońce!
*praliny z fasoli (skład nie do pokonania ani odkrycia za pomocą samych kubków smakowych! Tylko 3 bazowe składniki!)
*wegańskie mascarpone z gorącą pomarańczą (wspaniały deser serowy bez sera)
*jaglane kokosanki (zdrowe przekąski w domu, do szkoły i w drogę)
*jaglane mleko (i opowieści o tym dlaczego napoje roślinne sklepowe omijamy szerokim łukiem)
*jaglana czekolada (zawsze ulubiony punkt programu)
*gorące słodkie kakao (bez kakao, bez cukru i bez mleka (a co! :P)

Skrypt z przepisami dla każdego uczestnika. Kilka niepublikowanych dotąd przepisów. Czeka nas nieustające smakowanie przygotowywanych potraw. Gotowi?

*Weźcie ze sobą:
uśmiech i dobry humor :)))))
nóż, ulubioną obieraczkę, fartuszek ;), pojemniczek/słoiczek jeśli zechcesz zabrać coś smacznego ze sobą.
*adres – Warszawa Białołęka Pracownia Chata Puchaczy (będzie podany mailowo)
*Ilość uczestników ograniczona, o kolejności zdecyduje zgłoszenie oraz mailowe potwierdzenie wpłaty.

* możliwe drobne korekcje menu (w zależności od dostępności lokalnych produktów)
WSZYSTKIE POTRAWY SĄ WEGAŃSKIE, PRZYGOTOWANE BEZ NABIAŁU, CUKRU I GLUTENU.

Wyślij zgłoszenie na warsztat

Rezerwacje na to wydarzenie są już niedostępne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.