Od kiedy w naszym domu zagościły bułki bez mąki (klik!) zrobiliśmy trochę eksperymentów z ciastem i nadzieniem bułek na słodko. Naprawdę fajne jest to doświadczenie… zwłaszcza, że nie jadamy pieczywa na co dzień. Wszyscy rzucają się do piekarnika z ciekawością i oczywiście każdy w rodzinie ma swoje uwagi. Moje są niezmienne. Wolę kiszone ogórki 😉 choć bułeczki wcale nie są jakoś szczególnie słodkie. Nie mniej jednak dzieciom takie smakołyki przynoszą zazwyczaj dużo radości. Można je nadziewać malinami, porzeczkami (zwykle nadziewam czarnymi) lub truskawkami. Samo ciasto jest bardzo podobne do ciasta na bułki wytrawne, choć zamiast masy z migdałów użyłam wiórków kokosowych które są wystarczająco tłuste by nie musieć dodawać do nich już tłuszczu dodatkowo. Strukturę trzymają oczywiście jajka i babka płesznik. Daleko im jednak w smaku do typowych drożdżówek pszennych. Za to wyglądają zwodniczo podobnie. Czyż nie? 😉

Składniki:

100g mielonych wiórków kokosowych
30 g łupin babki jajowatej
5 jaj
4 płaskie łyżeczki kamienia winnego lub proszku bezglutenowego do pieczenia
1 łyżeczka wanilii burbońskiej
30-40g ksylitolu
ksylitol lub erytrol
tłuszcz kokosowy – odrobina do posmarowania bułek
miseczka jagód

Wykonanie:
Wiórki kokosowe zmiksuj jak najdrobniej (finalnie zmienią się w masło, ale trwa to tak długo, że raczej uda się osiągnąć stan lekko wiórkowatej pulpy). Jajka zmiksuj w dowolnym blenderze z dodatkiem ksylitolu. Następnie dołóż do nich zmielone wiórki kokosowe, wanilię, łupiny babki jajowatej, kamień winny i porządnie wymieszaj. Odstaw masę do spęcznienia na minimum kwadrans.
Podziel masę na 8 równych części (krzyżykami). Ulep z każdej części kulę, rozpłaszcz, włóż łyżeczkę jagód i sklej ciasto a następnie utocz w zgrabną bułkę, lekko spłaszczając od góry. Ułóż bułki na natłuszczonym papierze, posmaruj odrobiną tłuszczu i zapiecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni (góra /dól) przez 15 -20 minut (uważaj żeby zbytnio nie zrumienić). Ostudź bułki i podawaj (możesz je dodatkowo posypać mielonym ksylitolem).

Smacznego!

Uściski!

Matka Smakoterapia

Ps. Bułeczki udają się też oczywiście na migdałach (przepis na wytrawne bułki w linku powyżej). Jednakowoż pieczone wiórki kokosowe wydają się bezpieczniejsze ze względu na bardziej stabilne tłuszcze. Chociaż… w tak wysokiej temperaturze w piekarniku i tak balansujemy już na granicy. Zatem – nadal wg moich potrzeb nie są to bułeczki do spożywania na co dzień.

7 thoughts on “Bułeczki z jagodami”

  1. Kurcze no, nie mogę jaj a tu widzę jaja są podstawą 🙁 I znowu mogę tylko obejść się smakiem! 🙁

  2. Brakuje mi nieco tradycyjnej formuły bloga, po którym łatwiej się poruszać, ale i tak bardzo się cieszę z nowego przepisu, chociaż do starych zaglądam nieustannie. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *