Co jest naprawdę zdrowe a co nam szkodzi?
Dlaczego odżywiam się zdrowo a i tak choruję?
Co robię nie tak?
Dlaczego moje dzieci ciągle się przeziębiają?
Dlaczego boli mnie głowa, kręgosłup, dlaczego źle trawię?
Kawa to jest szkodliwa w końcu czy nie?
A jeśli tak to jak żyć bez kawy???
Jak to jest, 
że im dalej w las tym więcej pytań?
Piszecie do mnie listy z prośbą o podzielenie się inspiracją, wiedzą, tytułami książek, namiarami na lekarzy, terapeutów i dobrej jakości jedzenie.
To dla Was jest ten warsztat, ostatni w tym roku.
Spotkamy się w Wwie przy jaglanym ciepłym mleku z karobem i pogadamy o tym wszystkim na co nigdy w kuchni „na robocie” nie ma po prostu czasu. 😀
W sobotę – cz.1 
w niedzielę – cz.2.
Wiem ze osoby które już przeszły oba warsztaty czekają na cz. 3… obiecuję że znajdziemy dobry czas żeby spotykać się dalej ze sobą i z tą wiedzą która na nas czeka. <3
Żyj zdrowo z co to oznacza z perspektywy różnych współcześnie funkcjonujących teorii?
Najbliższe spotkanie zaplanowałam z myślą o potrzebach Uczestniczek i Uczestników Warsztatów Matki Smakoterapii. Prelekcja z jaką witam Was zazwyczaj na warsztatach kulinarnych okazuje się być zdecydowanie niewystarczająca, pytania się nam nie kończą, zatem:
na Waszą prośbę będziemy się spotykać w niedużym kręgu by pogłębić wiedzę na temat obecnych w naszych czasach, wykluczających się nurtów i koncepcji dotyczącej zdrowego stylu życia, odżywiania, profilaktyki zdrowia czy leczenia chorób.
Porozmawiamy również o praktycznych aspektach prowadzenia zdrowej kuchni. O tym skąd brać produkty zdrowe i naturalne, w czym i jak gotować (a może nie gotować wcale?) oraz o tym z czym przyjdziecie do naszej wspólnej przestrzeni.
W programie to o co pytacie najczęściej, ale lista zagadnień wciąż jest otwarta…
1. Skąd czerpać wiedzę? Przegląd pomocnych książek.
2. Nietolerancje czy alergie? Z doświadczeń Matki „Alergika”. 
3. Jelito – źródło odporności i… drugi mózg? Mikrobiom, dysbioza, leaky gut, diagnostyka, leczenie.
4. Profilaktyka zdrowia – jak to robimy że nie chorujemy? 
Medycyna alternatywna czyli zdrowe żywienie z perspektywy TMC (tabele żywienia – termika produktów)
Ajurweda – założenia, podstawowe różnice w podejściu do odżywiania. Odmienna diagnostyka i podejście do pacjenta czyli przychodzi Matka Smako do ajudoktora. 😉
5. Od czego zacząć przygodę ze zdrowym żywieniem? Podpowiedzi praktyczne (z czego zrezygnować, czego spróbować). Życie na diecie eliminacyjnej w praktyce: bez kazeiny (mleka), cukru i glutenu, kukurydzy, soi, GMO oraz inne diety wykluczeniowe. Podpowiedzi m.in dla alergików, osób na dietach wykluczeniowych, osób z przeklekłymi chorobami, osób poszukujących podpowiedzi dotyczących zdrowego odżywiania
6. Homeopatia. Działa czy nie? Czym jest homeopatia konstytucyjna oraz przedstawiciele i pozycje książkowe z tego nurtu w PL.
7. Dieta jako jeden z kluczowych elementów interwencji w zaburzeniach zachowania u dzieci (ADHD, autyzm, ZA, „niegrzeczne dzieci”).
8. Totalna biologia czy totalna abstrakcja czyli kontynuacja w PL nurtu zapoczątkowanego w Niemczech przez dra. Hammera.
9. Coś z kuchni własnej: dlaczego kasza jaglana? (degustacja mleka jaglanego)
10. Pomocne inicjatywy, adresy, kontakty.
11. Pytania – czas dla Was
*przewidywany czas spotkania ok. 3 – 3,5 godziny 
*koszt sesji 95 zł
*Ilość uczestników BARDZO (!) ograniczona: o kolejności zdecyduje zgłoszenie oraz mailowe i potwierdzenie wpłaty
*adres prześlemy po zamknieciu grupy – Warszawa Białołęka
zapisy: smakoterapia.warsztaty@wp.pl
Uściski!
Matka Smakoterapia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.