Jesień przywitaliśmy w tym roku wyjątkowo radośnie,
bo w gronie tych, w towarzystwie których nigdy nie jest nudno ani nijako!
Czyli z Dziećmi!
😀
Sprawdzaliśmy ile chipsów można zrobić z jednego ziemniaka i czy będą wyglądać tak jak te ze sklepu. Czy czerwony barwnik zawsze musi być „z robala” (koszenila) a pizza zawsze z pszennej mąki. Okazało się że można zrobić czekoladę bez czekolady a napoje „mleczne” bez mleka.
Doszliśmy do wielu intrygujących wniosków, między innymi że: gdybyśmy umierali po zjedzeniu fast foodów nikt by ich nie jadł (kocham Was Moi Drodzy!) :D,
że niektórych z nas bolą brzuchy po grzechach pełnych chemii, a niektórych nie od razu, tylko częściej chorują,
że daktyle wcale nie są wyczuwalne w pralinach a kasza jaglana – w mleku,
że fasola nadaje się na „wkład do czekolady”  i że cukier naprawdę sprawia, że chce się go jeść więcej i więcej i trudno się samemu zatrzymać.
Rozmowy z dziećmi są wspaniałe, pełne twórczych wniosków i otwartości na zmianę.
Uwierzcie w swoje Pociechy, Rodzice!

Co upichciliśmy?

zdrowe słodkości na otwarcie Akademii

stół przed „najazdem” Gości 😉

Dużo jesiennych dóbr które wykorzystamy przygotowując domowe fastfoody

Przerwa na socjalizację z nie tylko z dziećmi 😀 

Żeby zrobić roślinne shake’i najpierw zrobimy jaglane mleko!  

Ciasto na pizzę gotowe – czas na dodatki! 

W tle gotowe „mleczne” napoje, na pierwszym planie autorska pizza jednego z Uczniów Akademii
Chipsy smakowały jak nigdy!
Kolory i smaki obłędne!

Czas na degustację 🙂
Domowe czekoladki (w tym również dla bardzo wymagających smakoszy: bez kakao i cukru oczywiście), oraz domowe galaretko/żelki bez żelatyny:

Produkty i narzędzia do pracy!
I już mamy pierwsze efekty 

Nareszcie można spróbować jak smakują domowe żelki z prawdziwych owoców.

Najmłodszy Uczeń Akademii i jego osobista wersja lodów na ostateczne pożegnanie lata.

Czeko czeko kolorowe!

Okazało się że barwnik z buraczka i jarmużu jest bardzo skuteczny! 🙂

Można w końcu wziąć na wynos? Ja muszę, obiecałam mamie i siostrze i koleżance która mieszka obok.

Rzut oka na ostatnie żelki owocowe.

Były również batoniki i mocno czekoladowe praliny!
I dużo dużo „brudnej roboty”. 😉

Skład pralinek mocno czekoladowych zaskoczył wszystkie dzieci…

Jak tu nie podjadać?? (pilnują…) 😉

Bedzie lemoniada w kolorze pomarańczowym z przemytem marchewki

Cuda już gotowe!

Wyciskarka i my pracujemy w rytmie slow

Dobre! Nie smakuje jak marchew! (niektórzy 😉 )

ho ho! To jest coś!

Bomba! 😀

Paczajcie! Włala! Tak to się robi w Akademii!

Teraz to juz same przyjemności…

Mniam…

Omnom…

Bierzemy!

Śliczne koko batony!

Nie inaczej…

Retyyyy! Uwielbiam Was Kochani Uczniowie Akademii!
I już się cieszę niezmiernie na nasze listopadowe i grudniowe spotkania!

😀

Co nas czeka w listopadzie??
Będzie na Waszą prośbę powtórka batoników!
Będą naleśniki i pankejki!
Będą ciasteczka bez mąki, cukru i nabiału!

A w grudniu:
Będzie dodatkowo Świąteczne Pierniczkowanie i słodkie prezenty!
😀
Już nie mogę się doczekać…
<3

Uściski!
Matka Smakoterapia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *