To jest deser idealny!
A zasłużył na to miano z kilku powodów.
Po pierwsze jest pyszny!
Po drugie zalicza się do grupy zdrowych, naturalnych przekąsek, 
po trzecie zaś wykonuje się do błyskawicznie z dosłownie kilku niewydumanych i (to po czwarte), stosunkowo niedrogich składników.
Zatem do dzieła i smacznego!
🙂
Składniki:
6-8 szt  jabłek średniej wielkości
2 garści daktyli
2,5 łyżki kakao i karobu w dowolnych proporcjach
2 łyżki masła klarowanego
cynamon 
Wykonanie:
Daktyle namocz, najlepiej na noc, odlej wodę, zmiksuj z kakao i karobem oraz masłem 
(najłatwiej w płynnej postaci).
Jabłkom odetnij „pokrywki” i wydrąż delikatnie gniazda nasienne. Napełnij je domową czekoladą i przykryj jabłkową „pokrywką”.
Następnie zapiekaj w piekarniku w temperaturze 160ºC przez ok. 20 minut. 
Gotowe! 
Możesz je serwować na gorąco lub  na zimno. 
Smacznego!
😀
Uściski!
Matka Smakoterapia

2 komentarzy o “PIECZONE JABŁKA Z DOMOWĄ CZEKOLADĄ”

  1. Pani Iwono, mam pytanie odnosnie robota kuchennego, w ktorym bedzie mozna te wszsytkie pysznosci przygotowac? czy poleca Pani jakies urzadzenie, ktore sobie poradzi z wiekszoscia skladnikow, czyli np. mielenie kaszy czy tez daktyli? Serdecznie pozdrawiam.

    1. Ewelino, jest trochę takich urządzeń na rynku. Przyznam szczerze, że sama zaczynałam od zwykłego mlunka do kawy (len, ziarna), ręcznego blendera i maszynki do mięsa. Teraz używam sprzętów wysokoobrotowych takich jak Thermomix czy Vitamix. Pozdrawiam serdecznie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.