Szaleństwo truskawkowe pochłonęło nas bez reszty!
Najbardziej, mnie, Matkę oczywiście, od kiedy zatopiłam się w truskawkowych przetworach. 😉
Moja Młodzież musi nieco uważać – nadmiar drobnopestkowych owoców może powodować odczyny alergiczne. Przyuważyliśmy jednak, że truskawka w cieście, poddana wyższej temperaturze, podobnie jak inne owoce, nie powoduje żadnych niepożądanych reakcji – jest dla nas bezpieczna!
Do tego odkrycie ze w domu mamy górę ekologicznych baaardzo przejrzałych bananów i… nie mogło być inaczej.
Babeczki z truskawką!
Oczywiście bez glutenu i cukru!
😀
Zapraszamy!
Składniki na 12 sztuk:
mąka ryżowa – 150g
banany (tylko bardzo przejrzałe) – 3 szt. (pokaźne)
jajka – 4szt.
wanilia prawdziwa, sypka – pół łyżeczki
masło klarowane lub olej kokosowy – 3 łyżki
kamień winny (proszek do pieczenia eko) – 4 płaskie łyżeczki
garść truskawek niepryskanych
Wykonanie:
Banany obierz i zmiksuj z jajkami, masłem i wanilią. Mąkę ryżową przesiej przez sitko, i dodaj wraz z proszkiem do pieczenia do masy bananowej. Część truskawek pokrój w nieduże kawałki i dodaj do masy. Przygotuj papilotki papierowe lub odpowiednie foremki (te natłuść niewielką ilością masła lub oleju koko), wlej masę i ozdabiaj pozostałymi pokrojonymi truskawkami.
Piecz w temperaturze 170 stopni od 20-30 minut (tak jak lubisz).
Gotowe!
Smacznego!
🙂
Uściski!
Matka Smakoterapia

2 komentarzy o “BABECZKI Z TRUSKAWKAMI BEZ CUKRU!”

  1. Panie Iwono, a gdybym zamiast ekologicznego proszku do pieczenia użyła sody to tez by wyszło? A jeśli tak to w jakich ilościach?

    1. Trudne pytanie dla mnie, mam mało doświadczeń z sodą, bo jest dla mojego syna za bardzo wyczuwalna w smaku. Daj znać jeśli wypróbujesz. Uściski! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.