ŚWIĘTA!
Wielkanoc w kuchni to słodycze, babki, mazurki i inne cuda. 
Babkę zrobimy na bazie tego przepisu —> klik!
Sernik bez sera, taki —> klik!
Makowiec, ten —>klik
i jeszcze kilka niespodzianek…
Zaś mazurek – właśnie się piecze.
Zapisuję, dopóki pamiętam. 😉

Co jest dla nas ważne?
Tego typu ciasta to pełnowartościowe pożywienie,
roślinne, pozbawione zastępników jedzenia i chemii. W dodatku bardzo sycące!
Składniki

Ciasto:

migdały zmielone na mąkę (300g)
kasza jaglana surowa, zmielona na mąkę (200g)
wanilia naturalna 1-2łyżeczki lub kawałek laski (zmielona)
len złocisty, zmielony na mąkę (3 łyżki)
kamień winny (proszek bezglutenowy) 4 łyżeczki
opcjonalnie substancja słodząca (ksylitol) jeśli lubisz ciasta bardzo słodkie (u nas wystarczyła słodka masa na wierzchu)
woda (do połączenia składników) – u mnie 7-8 łyżek
Masa „karmel daktylowo -pomarańczowy”:

daktyle 200g 
woda 140g
skórki pomarańczowe eko (do smaku)
Mus z mango:
gotowa pulpa z mango lub owoc zblendowany (ok 2/3 szklanki)
Wykonanie:

Połącz mielone migdały, mąkę z jaglanki, len złocisty, wanilię i kamień winny, dodaj niewielką ilość wody do uzyskania zwartego, gęstego ciasta. Wyłóż 4/5 ciasta na papier delikatnie natłuszczony olejem kokosowym i uformuj kwadrat (u mnie ok 23×23) zaś z pozostałej masy zroluj” boczki” i ułóż na krawędziach mazurka (możesz je ozdobić). Piecz w piekarniku w temperaturze 160 stopni do uzyskania ulubionej chrupkości (25-40min).
Daktyle i skórki pomarańczowe zmiksuj z wodą na gładko lub, jeśli nie posiadasz urządzenia wysokoobrotowego, zagotuj a potem zmiksuj miękką masę. Mango (zmiksowane) lub pulpę z mango zredukuj gotują na niewielkim ogniu.
Ostudzony karmel wyłóż na mazurek, na wierzch wyłóż mango i ozdabiaj jak lubisz. Karmel daktylowy z połączeniu z kwaskowatym aromatycznym mango  – to jest to… 😀
Ekhmm… z góry przepraszam za ten kształt na środu. 😉  😀
Gotowe!
Smacznego!
Ciao!
😀

4 komentarzy o “MAZUREK MIGDAŁOWO – JAGLANY, Z KARMELEM DAKTYLOWYM I MUSEM Z MANGO / BEZ MĄKI, CUKRU, MLEKA i TŁUSZCZU – WEGAŃSKI”

  1. Pani Iwono
    Właśnie wyjęłam spód do mazurka według przepisu j.w. Piekłam ok.40 minut. Jest dosyć twardy i „szorstki” przy gryzieniu. Zastanawiam się czy właściwie go zrobiłam. Na zdjęciu Pani spód błyszczy się i jest jakby bardziej „plastyczny” i złocisty. Czy na pewno dodaje się surową zmieloną kaszę jaglaną ? czy może ugotowaną i zblendowaną?

    1. Małgosiu, błyszczący jest jedynie przed pieczeniem, z powodu dużej ilości tłustych migdałów (im dłużej ugniatamy ciasto tym tłuszcz jest bardziej widoczny). Pieczenie takiego ciasta zależy od naszych preferencji. Pieczone dłużej będzie bardziej suche i twardsze, krócej – bardziej miękkie. Zawsze jednak będzie szorstkawe..ale za to pyszne. 😀
      Dobrych Świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *