Goście!
Dziś będą goście.
A wraz z nimi dylematy, czym ich podjąć,
tak by zjedli coś oryginalnego, smacznego i zdrowego.
Coś, co może skonsumować z nami Maleństwo z ograniczeniami dietetycznymi.
Bez cukru, bez nabiału, bez glutenu, z wykorzystaniem sezonowych owoców.
Tak powstała kolejna odsłona „heretyckiej” panna cotty  w uroczej odsłonie, z orzeźwiającym, chłodzącym cytatem z ananasa.
Uczta dla oczu i podniebienia.
Smacznego!
🙂
Składniki:
1. Panna Cotta
mleko kokosowe (puszka 400 ml, eko, bez konserwantów)
agar agar (2 łyżeczki)
syrop klonowy (jeśli mleczko będzie dla Ciebie za mało słodkie, 1-2 łyżki)
2. Frużelina jagodowa (przepis)
3. Żelki z ananasa (przepis)
Mięta do ozdoby
Wykonanie:
Mleczko kokosowe zagotuj z rondelku. Dodaj do smaku syrop, wsyp agar, 
wymieszaj trzepaczką i pogotuj jeszcze chwilkę.
Zdejmij z ognia, przestudź. Wlej do foremek (najwygodniej do silikonowych) i pozostaw do zastygnięcia.
W międzyczasie przygotuj żelki z ananasa wg ww przepisu.
Umieść na talerzu trzy łyżki frużeliny jagodowej i delikatnie rozprowadź. Osadź na niej panna cottę kokosową, dodaj cytat z żelkowego ananasa i ozdobę z mięty.
Gotowe!
🙂
Smacznego.
Ciao!
🙂

20 komentarzy o “JAGODOWY DESER Z PANNA COTTĄ bez cukru i nabiału”

  1. Zasadzam się na ten twój deserek już od jakiegoś czasu i w końcu muszę zrobić! Wygląda jak zwykle bajecznie 🙂
    PS. Iw, mam do Ciebie takie pytanie, czy wiesz może czy Agar-agar działa podobnie jak żelatyna wieprzowa (fu!) np. na maź stawową?

  2. Julia, niestety chyba nie. Ma za to wiele innych zalet: jest źródłem wapnia i żelaza, działa korzystnie na płuca, wątrobę, zmniejsza stany zapalne zwłaszcza w obrębie serca i płuc, delikatnie przeczyszcza (usuwa z ciała toksyczne i radioaktywne odpady). Wspomaga trawienie i utratę masy ciała. Ale uwaga: wychładza! Pozdrawiam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.